top of page
  • Iveta Grīniņa

Šneidere, Mudīte. Ēvalds Valters. Gadsimts cilvēkā. Cilvēks gadsimtā



“Vien izdzirdot vārdu Kuldīga, jau esmu laimīgs. Nevienai vietai uz pasaules priekš manis nav tāda brīnišķa skaņa un nozīme,” tā reiz sacījis novadnieks, Kuldīgas Goda pilsonis Ēvalds Valters. Viņš ļoti mīlējis šo pilsētu Kurzemes vidū. No šejienes sācies viņa ceļš lielajā dzīvē.


Izdevniecības “Jumava” klajā laistā grāmata “Ēvalds Valters. Gadsimts cilvēkā. Cilvēks gadsimtā.” atklāj ne tikai diža 20. gadsimta latviešu aktiera dzīvesstāstu, bet tā patiešām ir dzīvā vēsture, ļoti personīga, tādēļ daudz tuvāka, patiesāka, izprotamāka.


Grāmatā var izsekot, kā lielo 20. gadsimta vēstures satricinājumu, karu un revolūciju ugunīs top spēcīga personība: strēlnieks, aktieris, rakstnieks, kultūras un inteliģences cilvēks. Kārtējo reizi var pārliecināties, cik liela nozīme jauna cilvēka personības veidošanās laikā ir apkārtnei un senču ieliktajam vērtību vektoram, kā to nostiprina dzīvē sastaptie skolotāji.

Ēvalda Valtera dzīves pamatā ir moto “Darīt labu, gribēt labu, runāt labu”. Jau daudz vēlāk, dzīves briedumā viņš teiks: “Katru dienu vakarā pārdomāju, slikto atmetu, ar labo sāku jaunu dienu.” Šādu pārdomu vērtu pieturas punktu grāmatā daudz, tāpat kā spilgtu, Latvijas vēsturei un kultūrai nozīmīgu personību: Jukums Vācietis, Eduards Smiļģis, Felicita Ertnere, Teodors Lācis, Mārtiņš Zīverts un daudzi citi, ar kuriem Ēvaldu Valteru savedis kopā dzīves ceļš. Par Smiļģi Valters izteicies tā: “Starp mums radās liela draudzība, kaut gan ne ar vienu cilvēku neesmu tik daudz strīdējies, kā ar viņu.’’


Vienlaikus galvenais varonis atklājas no ikdienišķās, cilvēciskās puses – kā asprātīgs un dauzonīgs Liepājas un Rīgas mākslas pasaules bohēmas dalībnieks. Lasītājam ir iespēja ieskatīties aktiera tēla radīšanas aizkulisēs – kopā ar viņu izdzīvot paškritiku, šaubas, nepārliecinātību, kā arī gandarījuma un triumfa brīžus. Kolēģu atmiņas liecina par meistarību, pat ģenialitāti, ar kādu aktieris atklāja tā saucamās “mazās” jeb otrā plāna lomas, bieži vien izjokojot skatuves kolēģus un improvizējot uz nebēdu.


Aktrisei un grāmatas autorei Mudītei Šneiderei (1934–2023) šī ir jau otrā grāmata par Ēvaldu Valteru, un liktenīgi pēdējā – 2023. gada pavasarī, 89 gadu vecumā, Mudīte Šneidere devās aizsaulē. Pirmā, ko viņa uzrakstīja kopā ar dzīvesbiedru aktieri Hariju Liepiņu (1927–1998), “Liepājas līkais velns” iznāca 1992. gadā.

Rakstniecībai Dailes teātra aktrise pievērās tūkstošgades mijā, un viņas pūrā ir grāmatas par tādiem skatuves dižgariem kā Eduardu Smiļģi, Lilitu Bērziņu, Antru Liedskalniņu, kā arī par vīru, izcilo aktieri Hariju Liepiņu.


Atkārtotajam un papildinātajam izdevumam autore izmantojusi gan iepriekšējās Valteram veltītās grāmatas tekstu, gan materiālus no Eduarda Smiļģa Teātra muzeja, Ēvalda Valtera dēla Raita Valtera un Jāņa Siliņa personīgajiem arhīviem. Grāmatas izdošanu atbalstījusi Kuldīgas novada pašvaldība.


Par godu Ēvalda Valtera 130. dzimšanas dienai, kas apritēja šīgada 2. aprīlī, Kuldīgas novada Kurmāles pagastā ir atklāta aktierim, literātam un strēlniekam veltīta piemiņas istaba.


Šneidere, Mudīte. Ēvalds Valters. Gadsimts cilvēkā. Cilvēks gadsimtā. Sastādītāja Inta Kārkliņa; atbildīgā redaktore Liene Zundure; Ingus Feldmaņa vāka grafiskais noformējums; maketētājs Ivars Vimba; Lias Guļevskas intervija ar Raiti Valteru. Rīga: Jumava, 2024. 198 lpp. ISBN 9789934206832.


Iveta Grīniņa ir Kuldīgas Galvenās bibliotēkas Pakalpojumu nodaļas vadītāja.

Comments


bottom of page