top of page
  • Anna Iltnere

Zeļģis, Krišjānis. Patīk!


Krišjāņa Zeļģa dzejoļu krājums “Patīk!” – pirmais autora krājums bērniem pēc piecām dzejas grāmatām pieaugušajiem – ievelk visa vecuma lasītājus maza zēna ikdienā, kas atainota dzejoļos. Tie ir dzejoļi, kurus lasot, es diezgan ātri noticēju, ka rakstījis ir puika pats. Tādu krājumu nav daudz. Te nav mēģinājumu par varītēm sacerēt pantiņus ar atskaņām vai meklēt komatiem mājas. Te ir bērna brīvība, prieks un centība pierakstīt piedzīvoto.


36 dzejoļos parādās acīgi novērojumi, bērniem raksturīgas pārdomas (vai vannasistaba bez vannas joprojām ir vannasistaba?), aktuālās intereses (mainkrafts, basketbols, netfliksa multenes), sliktās un labās dienas un puikas stilā paustas jūtas – pret mammu, tēti, Opi, māsu, brāli (varonis, jo nokrīt no koka klusējot), draugiem un – meiteni ("pablenzīšu grīdā").


Grāmatā ir arī "īsākais dzejolis pasaulē".


Kad grāmatai “Patīk!” domās veltu savu “patīk”, vakarā saucu gulēt deviņgadīgo dēlu – kā šķiet, grāmatas varoņa vienaudzi. Lasu priekšā, pētām Svena Neilanda dzīvās ilustrācijas, vēroju, vai arī viņam patīk. Patīk! Spuraini zēni mēdz būt bargi dzejas kritiķi. Ja grāmatas kā tādas “ir garlaicīgas”, tad dzejas grāmatas ir “galīgi garām”. Bet Krišjāņa rindiņās Niklāvs ne reizi vien atpazīst situācijas un mazliet pārsteigts nosaka: “Tas taču esmu es.”

Dzejoļu stils nojauc nevajadzīgās starpsienas un ievilina grāmatā kā sarunā ar draugu. Vai gan grāmatas tieši tam nav domātas?

Jāpiebilst, ka gandrīz kā dzeja lasās arī Krišjāņa Zeļģa dzīves gājums, kuru, internetā sērfojot, atradu tīmekļvietnē literatura.lv. Gadu pēc gada rindojas darba pieredze – maiznieks, krāsotājs, vīnogu vācējs, jumiķis, velokurjers, stadiona seguma klājējs, bibliotekārs, un pēdējos desmit gadus – aldaris. Un kā mums ir paveicies, ka arī – dzejnieks.


Noderīgi: lielsmazs.lv / lsm.lv


Krišjānis Zeļģis. Patīk! Ilustrāciju autors Svens Neilands; redaktore Inese Zandere; korektore Guna Kalniņa; mākslinieciskā redaktore Rūta Briede; dizaina autors Artis Briedis. Rīga: liels un mazs, 2024. 59 lpp. ISBN 9789934633157.


Anna Iltnere ir Latvijas Nacionālās bibliotēkas Attīstības departamenta Bibliotēku attīstības centra tīmekļa resursu – Latvijas Bibliotēku portāls un Literatūras ceļvedis – redaktore.

Comments


bottom of page