top of page
Madara Vīlipa

Zandere, Inese. Izdomā sev auto



Iesaka Madara Vīlipa, sadarbībā ar jaunajiem bērnu grāmatu vērtētājiem Kārli un Klāvu


Lai arī šis dzejoļu krājums nav pats jaunākais Ineses Zanderes veikums, vēlos to izcelt īpaši, jo maniem dēliem (6 un 7 gadi) tas ļoti patīk un viņi patiesi novērtē šo grāmatu. Puikas īpaši priecīgi, ka Zanderes grāmatas vāciņš gozējas arī uz “Bērnu, jauniešu un vecāku žūrijas 2024” plakāta.


Domājot par dzeju kopumā, man pašai ir ļoti duālas sajūtas (iespējams, tā ir trauma no skolas laikā obligātās prasības analizēt dzejoļus…). Pateicoties bērniem, esmu no sirds iemīlējusi bērnu dzeju, arī pati esmu biežāk sākusi to lasīt.


Zanderes grāmata ir rotaļīga, asprātīga un – vismaz man – arī izaicinoša. Izaicinoša tāpēc, ka man ir jāspēj dzejoļus nolasīt dēliem priekšā tā, lai nepazūd atskaņas un ir noprotams, ka tas ir dzejolis. Dzejas grāmatu mūsmājās ir gana daudz, un vidēji pāris reizes mēnesī dēli labprāt izvēlas, lai viņiem pirms miega lasu tieši kādu no tām. Esmu novērojusi, ka bērniem ir ļoti svarīgi, lai dzejas rindas papildina košas un uzrunājošas ilustrācijas. Kā atzina jaunākais dēls, viņš atceras dzejoli un tā saturu pēc ilustrācijām.

Zanderes dzejoļu krājumu “Izdomā sev auto” lasījām jau pirms kāda laika, tagad paņēmām vēlreiz no bibliotēkas. Dēls šķirstīja grāmatu, lai atcerētos savus mīļākos dzejoļus, un arī šoreiz atrada tos pēc ilustrācijām. Abi dēli atzina, ka viņiem patīk, ja grāmatās iekļauti pārsteiguma elementi, piemēram pēkšņi ir liels atvērums ar ilustrāciju un to var pētīt ilgi jo ilgi. Vecākajam dēlam īpaši patīk, ka dzejoļos var saklausīt nezināmus vai nedzirdētus vārdus un vaicāt man, ko tie nozīmē. Gala rezultātā izvēršas jauka diskusija. Protams, puiši novērtē, ja dzejolī ietverts kāds smieklīgs salīdzinājums vai joks. Abi ilgi smējās par autores izdomāto salīdzinājumu koijots = toijota (mašīnas marka Toyota).


Lai gan, iespējams, šī grāmata vairāk saistoša ir zēniem, dēli paši atzina, ka arī meitenēm ļoti patiks to lasīt, jo viņas varēs iepazīt auto pasauli un saprast, kāpēc zēni tik ļoti aizraujas ar mašīnām.



Noderīgi: satori.lv


Zandere, Inese. Izdomā sev auto. Ilustrējis Aleksejs Naumovs. Rīga: liels un mazs, 2023. 43 lpp. 9789934574979.


Madara Vīlipa LNB Attīstības departamenta Bibliotēku attīstības centra nozares speciāliste darbā ar bērniem un jauniešiem



Comentários


bottom of page