top of page
  • Elvis Friks

Vincė, Laima. Vanished Lands



Diasporas literatūrai pa pēdām


Laima Vince ir dzimusi 1966. gadā Ņūdžersijā (ASV) lietuviešu ģimenē, viņas vectēvs, būdams jauns diplomāts neatkarīgās Lietuvas Ārlietu ministrijā, ieradās Amerikā 1936. gadā. Laima Vince ir rakstniece, literatūras pētniece un aktīvi iesaistās lietuviešu diasporas dzīvē Ziemeļamerikā. Vairākus gadus ir dzīvojusi Lietuvā un 2022. gadā Viļņas universitātē ieguva humanitāro zinātņu doktora grādu. Rakstniece ir vairāk nekā divdesmit grāmatu autore, saņēmusi Amerikas Dzejnieku akadēmijas balvu dzejā (Academy of American Poets Award in Poetry) un daudzus citus nozīmīgus apbalvojumus.


Monogrāfija “Vanished Lands: Memory and Postmemory in North American Lithuanian Diaspora Literature” (“Zudušās zemes: atmiņa un pēcatmiņa Ziemeļamerikas lietuviešu diasporas literatūrā”) sniedz būtisku ieguldījumu Baltijas diasporas literatūras pētniecībā.

Autore lasītāju izved cauri īsai lietuviešu emigrācijas vēsturei, nacistu okupācijas periodam un pēckara pretpadomju pretošanās kustībai ārzemēs. Viena pētījuma daļa balstās uz divdesmit Ziemeļamerikas lietuviešu rakstnieku intervijām par ģimenes izcelsmi, par darbošanos diasporas organizācijās un kultūras pasākumos. Savukārt otra daļa, izmantojot traumas un pēcatmiņas teorijas, tuvāk analizē piecus lietuviešu diasporas memuārus angļu valodā, kuri izdoti periodā no 2000. līdz 2017. gadam. Šie pieci rakstnieki nav izvēlēti nejauši – viņi pārstāv trīs dažādas lietuviešu diasporas paaudzes.


Būtiski, ka pētījums analizē memuārliteratūras naratīvus par atgriešanās rituāliem Lietuvā, proti, kā šī sastapšanās ar tēvzemi palīdz dziedināt traumu un emocionāli izlīgt ar ģimenes pagātni. Aplūkots arī jautājums, kā mantotas atmiņas ietekmē lietuviešu diasporas rakstnieku radošo procesu. Cits problemātisks jautājums – vai šo rakstnieku devums literatūrā ir arī nozīmīgs priekš mūsdienu Lietuvas literatūras? Pētniece, pievēršoties literatūras tekstiem, analizējusi duālās jeb hibrīdās identitātes konstruēšanu – izaugt ar atšķirīgu etnisko izcelsmi Ziemeļamerikas sabiedrībā.


Monogrāfijā ietverti dažādi pētījuma aspekti, kas saistīti ar identitāti, piederību un valodu. Plašais teorētiskais rāmis nenogurdina lasītāju ar sarežģītiem citātiem, bet loģiski un argumentēti izved cauri katrai nodaļai un atmodina zinātnisku prieku par lietuviešu diasporas rakstniecību pasaules literatūras kontekstos.



Laima Vincė. Vanished Lands: Memory and Postmemory in North American Lithuanian Diaspora Literature. Oxford, Berlin, Bruxelles, Chennai, Lausanne, New York: Peter Lang, 2023. 536 pages. ISBN: 9781803740256.


Elvis Friks ir ir LU Humanitāro zinātņu fakultātes Valodu un kultūru studiju programmas doktorants.

Comments


bottom of page