top of page
  • Inga Kaļva-Miņina

Velde, Solvita. Garšīgie stāstiņi



Šī reiz ir viena varen garda grāmata! Nē, nē, nepadomājiet, ka tā ir ēdama! Garda tādēļ, ka garšīgā valodā stāsta par dārzeņiem, augļiem un ogām, atklājot arī viegli pagatavojamas receptes. Un tik garšīgi košas ir lappusēs ieraugāmās ilustrācijas!


Rakstnieces Solvitas Veldes un ilustratores Daces Krēsliņas kopīgi izlolotā grāmata viegli piesaista lasītāju uzmanību. Lappusēs iemājojuši stāstiņi par desmit labi zināmiem “varoņiem” no sulīgi gardās ēdampasaules – kartupeli, tomātu, gurķi, burkānu, bieti, banānu, zemeni, ābolu, melleni un ananasu. Vai mums liekas, ka par šiem dārzeņiem, augļiem un ogām visu jau zinām? Tomēr autorei katrā no stāstiņiem izdevies atklāt vairākus neparastus, saistošus un līdz šim nedzirdētus faktus, ļaujot lasītājam uzzināt, kad un kā konkrētais gardums ir parādījies cilvēku ēdienkartē, kādi rekordi ar to ir saistīti utt.

Vai zināji, ka agrāk kartupeļus audzēja kā dekoratīvus augus – tie auga puķu dobēs kopā ar citām savām radiniecēm, un cilvēki priecājās tikai par to ziediem? Savukārt lielāko banānu ķekaru, kurā bija 473 banāni un kurš svēra 130 kilogramus, 2001. gadā izaudzēja otrā mazākajā Kanāriju salā Eljerro? Un nez vai arī zināji, ka smagākā mellene, kas svēra 20,4 gramus un bija apmēram plūmes lielumā, 2024. gada martā izaudzēta Austrālijas pavalstī Jaundienvidvelsā? Bet ir vēl trakāk – izrādās, ka banāns nemaz nav auglis, bet gan oga! Šie ir vien daži no interesantajiem faktiem, kas bērnus ieved vēstures notikumos, neparastās tradīcijās un aizraujošos rekordos.


Kad viens garšīgais stāstiņš izlasīts un konkrētais gardais varonis iepazīts, var doties uz virtuvi izmēģināt lappusē publicēto recepti. Vizuāli uzskatāmi atainots un vienkārši aprakstīts, kā pagatavot gardu ēdienu vai uzkodu, lai pārsteigtu ģimenes locekļus vai draugus. Veselīgie biešu salātiņi, banānu pankūkas vai klimpas ar melleņu ķīseli – te būs receptes, kuras noteikti jāizmēģina, lai pārliecinātos, ka gatavot nav nemaz tik sarežģīti.


Īpaši jāuzsver grāmatiņas vizuālais ietērps, par ko parūpējusies ilustratore Dace Krēsliņa: lappuses ir krāsainas, tajās ir daudz košu detaļu, kuras gribas izpētīt un kuras tik lieliski papildina izzinošo informāciju. Atklāšu vēl kādu pārsteigumu – katrā no grāmatas atvērumiem dzīvojas autores kaķenīte Koko, kura dažviet labi noslēpusies, bet brīžiem ieraugāma uzreiz. Koko ir mazā lasītāja ceļabiedrs lappusēs un grāmatas izskaņā mudina atcerēties, cik reizes tad kaķenīte šeit manīta.


Izzinoša un vizuāli pievilcīga grāmata, kas mazajam lasītājam ļauj ne vien iepazīt (un iemīlēt) lappusēs nosauktos augļus, dārzeņus un ogas, bet arī aktīvi darboties – izmēģināt receptes un – varbūt pat censties pašam izaudzēt kādu no lappusēs minētajiem gardajiem varoņiem. Varbūt izlasītā grāmata motivēs mājās tuvākajā laikā sarīkot gadalaikam piestāvošos ābolu vai melleņu svētkus?


Noderīgi: lsm.lv


Velde, Solvita. Garšīgie stāstiņi. Ilustrāciju autore Dace Krēsliņa. 48 lpp. Rīga: Baltais Valis, 2024. ISBN 9789934918926.


Inga Kaļva-Miņina ir grāmatu blogere, žurnāliste, literāte.

Comentarios


bottom of page