top of page
Anda Saldovere

šŸŽ§ Valdis. KurzemeĢ„


Klausies apskatu Soundcloud vai Spotify.


AtbilstosĢŒi muĢ„su izdevuma satura koncepcijai, graĢ„matas apskats iederas izdevuma ā€œLiteratuĢ„ras celĢ§vedisā€ sadalĢ§aĢ„ ā€“ ā€œieprieksĢŒeĢ„jo gadu, paĢ„rizdotas vai savulaik neieklĢ§autas, bet veĢ„riĢ„bu pelniĢ„jusĢŒas graĢ„matasā€. SĢŒis ieteikums adreseĢ„ts tiem, kuri, liĢ„dziĢ„gi man, bija palaidusĢŒi garaĢ„m graĢ„matas atkaĢ„rtoto izdosĢŒanu pirms dazĢŒiem gadiem, un nebija lasiĢ„jusĢŒi ariĢ„ taĢ„s 1928. gada pirmizdevumu.


Saturiski sĢŒiĢ„s senaĢ„s celĢ§ojuma pieziĢ„mes visvairaĢ„k, protams, buĢ„s saistosĢŒas tagadeĢ„jiem kurzemniekiem un zemgaliesĢŒiem, jo aizkustinosĢŒaĢ„ stilaĢ„ un valodaĢ„ veidotais, bet vienlaikus lĢ§oti izzinosĢŒais staĢ„stiĢ„jums skar toreizeĢ„jaĢ„s Lejasā€“Kurzemes teritoriju ā€“ gan tikai taĢ„s dalĢ§u, ko iespeĢ„jams vienaĢ„ saistiĢ„taĢ„ marsĢŒrutaĢ„ kaĢ„jaĢ„m pieveikt (pie iĢ„pasĢŒas veiksmes un pa gabalinĢ§am ā€“ ariĢ„ zirga pajuĢ„gaĢ„) aptuveni meĢ„nesĢŒa garumaĢ„. Protams, interesi graĢ„matai piesaistiĢ„ja ariĢ„ te ieklĢ§autais mana dzimtaĢ„ LeisĢŒmaliĢ„tes pagasta un beĢ„rniĢ„bas skolas biblioteĢ„kas iĢ„ss raksturojums. TomeĢ„r diezgan drosĢŒi var teikt, ka graĢ„mata sniegs lasiĢ„sĢŒanas baudu ariĢ„ citiem kultuĢ„rveĢ„stures, gĢ§eograĢ„fijas vai celĢ§ojumu staĢ„stu gardeĢ„zĢŒiem.


PeĢ„c taĢ„s izlasiĢ„sĢŒanas iesaku ieskatiĢ„ties Latvijas karteĢ„ ā€“ celĢ§ojums tiek uzsaĢ„kts JaunjelgavaĢ„, bet nosleĢ„dzas ā€“ KandavaĢ„, taĢ„tad loks ir noiets pamatiĢ„gs! Kas iĢ„pasĢŒi buĢ„tiski ā€“ lai gan graĢ„mata pirmizdota 1928. gadaĢ„, pats celĢ§ojums noticis un taĢ„ pieziĢ„mes fikseĢ„tas krietni agraĢ„k ā€“ 19. gadsimta 90. gados, kad jau uzreiz pa dalĢ§aĢ„m publiceĢ„tas laikrakstaĢ„ ā€œDienas Lapaā€. Nemaz nerunaĢ„jot par pagastu, skolu, dievnamu, naktsmiĢ„tnĢ§u, pilseĢ„tu un lauku cilveĢ„ku un vides lielisko un spilgto raksturojumu, veĢ„raĢ„ nĢ§emama ir ariĢ„, piemeĢ„ram, ekspediĢ„cijas plaĢ„nosĢŒana savlaiciĢ„gi izsuĢ„tiĢ„tu veĢ„stulĢ§u formaĢ„, jo iĢ„pasĢŒi ā€“ to saliĢ„dzinot ar muĢ„sdienu logĢ§istikas iespeĢ„jaĢ„m. TaĢ„ kaĢ„ nesen izveidoju apskatu par sĢŒodieniĢ„gu Latvijas apcelĢ§osĢŒanu aptuveni liĢ„dziĢ„ga garuma marsĢŒrutaĢ„ ā€“ ir ko paĢ„rdomaĢ„t un saliĢ„dzinaĢ„t ā€“ laiki pavisam citi, bet lĢ§audis un vinĢ§u tikumi daudz nemainaĢ„s...


Latvijas apcelĢ§otaĢ„js un sĢŒiĢ„s graĢ„matas sarakstiĢ„taĢ„js ir mums labi zinaĢ„mais rakstnieks, ā€œStaburaga beĢ„rnuā€ autors Valdis (VoldemaĢ„rs ZaĢ„liĢ„tis, 1865ā€“1934, dzimis SausneĢ„jas pagastaĢ„) ā€“ ne velti aprakstos jausĢŒams autora poeĢ„tiskais staĢ„stiĢ„juma stils, priecaĢ„joties par teĢ„vzemes neatkaĢ„rtojamo dabu. Otrs vinĢ§a biedrs un liĢ„dzgaĢ„jeĢ„js ā€“ JaĢ„nis KrisĢŒkaĢ„ns (abi tolaik straĢ„daĢ„jusĢŒi par skolotaĢ„jiem, taĢ„deĢ„lĢ§ vareĢ„jusĢŒi lietderiĢ„gi izmantot skolas vasaras briĢ„vlaiku).


CelĢ§ojuma apraksts ietver Jaunjelgavu, Bausku, RundaĢ„li, Eleju, Dobeli, BliĢ„deni, Saldu, KuldiĢ„gu, Sabili, Kandavu, Tukumu, daudzus pagastus.

StaĢ„stiĢ„jumaĢ„ netruĢ„kst ne vien veĢ„rojumu, bet ariĢ„ paĢ„rdomu par redzeĢ„to. GraĢ„matu bagaĢ„tina taĢ„ laika Latvijas ziĢ„miĢ„gu vietu fotoatteĢ„li. LasiĢ„sĢŒanai apzinaĢ„ti izveĢ„leĢ„jos graĢ„matas pirmizdevumu ā€“ tiesĢŒi iedzeltenaĢ„s, trauslaĢ„s lappuses un pabaleĢ„jusĢŒie foto sniedz tai pievienoto veĢ„rtiĢ„bu. GribeĢ„tos ariĢ„ domaĢ„t (lai gan nav pieraĢ„diĢ„jumu), ka Imants Ziedonis, celĢ§ojot un rakstot savu ā€œKurzemiĢ„tiā€, zinaĢ„maĢ„ meĢ„raĢ„ vareĢ„tu buĢ„t bijis ariĢ„ Valda idejas iedvesmots...


Abi izdevumi lasiĢ„sĢŒanai pieejami LNB, kaĢ„ ariĢ„ citu akadeĢ„misko un publisko biblioteĢ„ku kraĢ„jumos.


Noderīgi: la.lv


Valdis. KurzemeĢ„. CelĢ§otaĢ„ja pieredzeĢ„jumi un veĢ„rojumi DievzemiĢ„tes aĢ„reĢ„s un seĢ„taĢ„s. Bauska: [Aleksandrs Aleksandrovs], 2018. [atkaĢ„rtots izdevums; pirmizdevums 1928. g.] 199 lpp. ISBN 9789934858192.


Anda Saldovere ir LNB AttÄ«stÄ«bas departamenta Bibliotēku attÄ«stÄ«bas centra bibliotēku nozares speciāliste un izdevuma ā€œLiteratÅ«ras ceļvedisā€œ sastādÄ«tāja.



Recent Posts

See All

Comments


bottom of page