top of page
Zane Bondare

🎧 Svilāns, Andrejs. Eiropas skaistākie dārzi



🎧 Klausies apskatu Soundcloud vai Spotify


Dendrologa Andreja Svilāna jaunākā grāmata lasītāju aicina šim gadalaikam atbilstošā, brīnumainā ceļojumā – uz Eiropas skaistākajiem dārziem.


Kad tad, ja ne pavasarī vai vasarā, kad “daba zied pilnbriedā”, posties ceļā, lai skatītu šos krāšņos dārzus un parkus savām acīm?

Vai ceļš mūs vedīs uz tepat netālu esošo Rundāles pils baroka dārzu, kas, manuprāt, sevi visā burvībā atklāj rožu ziedēšanas laikā? Vai varbūt dosimies pie mūsu tuvākajiem ziemeļu kaimiņiem igauņiem, lai apbrīnotu Igaunijas ievērojamāko baroka dārzu – Kadriorgas pils dārzu? Esot Igaunijā, ieteicams apskatīt arī Palmses muižas kompleksu. Kā viena no muižas īpašajām vērtībām izceļama oranžērija, kurā šobrīd audzē ap 130 augu sugu. Bet varbūt par savu galamērķi izvēlēsimies kādu no saules pielietajām dienvidu zemēm? Portugālē – Lisabonas pievārtē – atradīsiet valsts vecāko botānisko dārzu – Ažudas Botānisko dārzu. Savukārt Spānijā – Seviljā – Marijas Luīzes dārzu, kuru 1893. gadā Monpensjē hercogiene Marija Luīze uzdāvināja pilsētai publiskai lietošanai. Īpaši daudz apburoši skaistu grāmatā apskatītu dārzu, bez šaubām, mūs sagaida arī Itālijā. Lai kuros no Eiropas skaistākajiem dārziem nokļūsiet, tie neatstās vienaldzīgu!


Autors izklāstījis dārzu veidošanās pirmsākumus un apskatījis tos arī mūsdienās. Grāmatā dārzi un parki kārtoti alfabētiskā secībā pēc valstu nosaukumiem, katru aprakstu papildinot ar bagātīgu un košu attēlu klāstu. Pamīšus ar dārzu aprakstiem un kvalitatīvām fotogrāfijām stāstījumā iestrādāti dārzu veidošanas pamatprincipi pēc dalījuma: baroka jeb franču dārzi, ainavu jeb angļu stila dārzi, itāļu dārzi un mauru dārzi.


Svilāns, Andrejs. Eiropas skaistākie dārzi. Atbildīgā redaktore Arta Ciša; konsultante Ilze Māra Janelis; Induļa Martinsona vāka mākslinieciskais noformējums un makets. Rīga: Latvijas Mediji, 2024. 191 lpp. ISBN 9789934293030.


Zane Bondare ir LNB Pakalpojumu departamenta Tehnoloģiju un dabaszinātņu lasītavas informācijas speciāliste.




Comments


bottom of page