top of page
Ilze Gensberga

Supervīzija: biedrība "Latvijas Supervizoru apvienība", supervizoru pieredzes stāsti



Grāmatā “Supervīzija: biedrība "Latvijas Supervizoru apvienība", supervizoru pieredzes stāsti” ir apkopoti septiņpadsmit supervizoru profesionālās pieredzes stāsti, turklāt visiem grāmatas autoriem ir cieša saistība ar biedrību "Latvijas Supervizoru apvienība". Izdevuma autori savā stāstījumā aptver četras svarīgas tēmas: supervīzijas attīstība, izaugsme profesijā, dalība biedrībā “Latvijas Supervizoru apvienība” un konkrēto supervizoru personīgie pieredzes stāsti.


Stāsti ir izkāroti secībā no senākā uz jaunāko, un katrs no tiem saistāms ar laika periodu, kurā stāstu autori kļuvuši par biedrības biedriem. Kaut arī profesionālajā vidē Latvijā supervīzijas jēdziens ir zināms jau vairākus gadu desmitus, tomēr jāatzīst, ka termini “supervīzija” un “supervizors” joprojām bieži vien tiek uztverti kā svešvārdi. Plašs apraksts par to, kas ir supervīzija un kā tā attīstījusies Latvijā, izlasāms Nacionālās enciklopēdijas šķirklī “Supervīzija”, kura autores ir Kristīne Mārtinsone un Maija Zakriževska-Belogrudova, un kuras dalījušās pieredzes stāstos arī šajā grāmatā.


Izpratne par to, kas īsti ir supervīzija, visprecīzāk gūstama, tajā iesaistoties. Arī man personīgi jāatzīst, ka pirms supervīzijas pieredzes par to bija ļoti vispārējs priekšstats un pat diezgan skeptiska attieksme. Pavisam īsi un konkrēti var teikt, ka supervīzija ir konsultatīvs atbalsts ar darbu un profesionālo darbību saistītos jautājumos, gūstot atgriezenisko saiti gan no supervizora, gan arī citiem grupas dalībniekiem.

Visvairāk tas noder tā dēvējamās palīdzošās profesijās, piemēram, sociālajā darbā, psiholoģijā, psihoterapijā, karjeras konsultācijās, kurām raksturīgi intensīvi un cieši savstarpējie kontakti.


Izdevums noderēs gan jomas profesionāļiem, gan arī citiem interesentiem, jo palīdzēs rast izpratni par supervīzijas procesu un supervizora profesiju, kā arī to profesionālajiem izaicinājumiem.



Noderīgi: janisroze.lv


Supervīzija: biedrība "Latvijas Supervizoru apvienība", supervizoru pieredzes stāsti. Sastādītāja Ilze Dreifelde. Cēsis: Sava grāmata, 2023. 213 lpp. ISBN 9789934625466. Resurss pieejams arī tiešsaistē.


Ilze Gensberga ir LNB Pakalpojumu departamenta Humanitāro un sociālo zinātņu lasītavas informācijas speciāliste

Comments


bottom of page