top of page
  • Inga Kaļva-Miņina

Smit, Aija Hasinta. Kastaņkoku neticamais piedzīvojums



Vai koki spēj doties uz citu vietu, ja viņu līdzšinējo mājvietu kāds (un šis kāds, protams, ir cilvēks) plāno iznīcināt? Šis ir jautājums, uz kuru atbilde, visdrīzāk, būtu: diemžēl, tas nav iespējams – ja nu vienīgi tie ir pavisam nelieli koki, kurus var pārstādīt. Bet ko gan darīt kastaņkokiem, kuri šajā zemes pleķītī mituši gadiem ilgi un nu uzzina, ka viņu vietā cels māju?


Izmantojot šo stāstu, autore aktualizē daudzas svarīgas tēmas – dabas pasaules saglabāšanu, draudzību, dzīves vērtības, kurām atrodas vieta cilvēku sirdī. Mazie lasītāji noteikti jutīs līdzi kastaņkokiem, kuriem draud dzīvesvietas pazaudēšana, jo Pēteris Lielgabals (cik trāpīgs uzvārds!) te plāno būvēt māju, kokus pārvēršot malkas pagalēs.

Vai koki iederas viņa jaunajā pasaulē? Nē, jo “Lielgabalam prātā esot ierīkot arī plašu baseinu un koki tikai traucēšot, ar savu lapotni radot ēnu un netīrumus. (..) Kastaņas nekam nederot, augļi neesot ēdami, toties ūdeni šie koki dzerot tik daudz, ka apakšā nemaz zāle neaugot”.


Draudzības spēks spēj radīt brīnumus, jo īstenojas pat visneticamākais – ar draugu palīdzību kastaņkokiem izdodas aizlidot prom no savas līdzšinējās mājvietas gaisa balonā! Kā gan tas ir iespējams? Jāizlasa grāmata, lai uzzinātu, cik svarīga loma ir katrai – mazākai un lielākai – dzīvajai būtnei, kuras kopīgiem spēkiem īsteno neprātīgu, bet īstenojamu ideju. Un palīdzēs te visi – gan putni, gan taurenis, gan ezis, gan zirneklis, bites un pat kurmji.


Lasītāja sirdi uzrunās stāstā iekodētais atgādinājums, ka esam daļa no dabas pasaules un jāspēj novērtēt šo brīnišķīgo bagātību – gan kokus, gan citas dzīvās būtnes, kas mīt mums visapkārt. Starp citu, vai zināji, ka “bites ir ārkārtīgi svarīgi Zemes iemītnieki, bez kuriem pasaule aizietu bojā, jo, apputeksnējot ziedus, tās gādā par to, lai rodas nākamā augu paaudze. Bez bitēm trešdaļa augu, kurus izmanto arī cilvēki, vienkārši iznīktu”.


Mākslinieces Evijas Timmas-Novikas brīnišķīgās liela formāta ilustrācijas noteikti mudinās bērnus iemīlēt visu dzīvo sev apkārt. Grāmatas varoņu izteiksmīgie acu skatieni piešķir tēliem dzīvīgu noskaņu, radot sajūtu, ka uzzīmētais tūdaļ izkāps vai izlidos no lappuses.


Lasot grāmatu, ar bērniem var pārrunāt, kādēļ koki mūsu dzīvē ir tik nozīmīgi. Varbūt arī jūsu ģimenei ir zināms kāds nozīmīgs koks ar īpašu stāstu?


Noderīgi: zvaigzne.lv


Smit, Aija Hasinta. Kastaņkoku neticamais piedzīvojums. Ilustrāciju autore Evija Timma-Novika. 44 lpp. Rīga: Zvaigzne ABC, 2023. ISBN 9789934314858.


Inga Kaļva-Miņina ir grāmatu blogere, žurnāliste, literāte.

Comments


bottom of page