top of page
  • Astra Šmite

Saliņš, Gunars. Apmežosim Ņujorku: dzejas izlase 1945–2003



Apgādā “Neputns” iznākusi latviešu trimdas dzejas klasiķa Gunara Saliņa (1924–2010) dzejas izlase “Apmežosim Ņujorku”. Krājumu sastādījis Kārlis Vērdiņš, viņš – arī esejas un priekšvārdu autors. Kāpēc tieši šogad? Tie, kuri seko jaunumiem latviešu literatūrā, noteikti zinās atbildi. 2024. gadā aprit vairāku Ņujorkas latviešu dzejnieku – “Elles ķēķa” (“Hell’s kitchen”) grupējuma dalībnieku – simtgades, un Saliņš ir viens no viņiem. Savukārt Vērdiņš jau daudzus gadus veltījis “Elles ķēķa” grupējuma pētniecībai, un tieši Saliņa dzejoļi pētniekam ir īpaši mīļi un, kā viņš pats raksturo: “…tie bija tik jutekliski, tik vitāli, tik talantīgi…”.


Vērdiņa sastādītā Saliņa dzejas izlase ietver 101 spožāko no viņa liriskajiem un liroepiskajiem dzejoļiem. Tie tapuši trimdā laikā no 1945. līdz 2003. gadam.

Krājums mani ieinteresēja pēc tam, kad biju noklausījusies divu Saliņa dzejoļu lasījumus. Tie bija “Apmežosim Ņujorku” un “Dīvainais notikums ar pieminekli”. Gribējās uzzināt ko vairāk par pašu autoru, kas rakstījis tik savdabīgi un svaigi. Vērdiņam ārkārtīgi veiksmīgi izdevies sakārtot un atlasīt dzejoļus jaunajam krājumam, kā arī uzrakstīt saturīgus ievadvārdus no katra krājuma izvēlētajiem dzejoļiem.


Saliņa dzeja patiešām ir tā vērta, lai to lasītu arī šodien, pilnā mērā izdzīvojot. Tajā jūtama pasaules elpa, bet vienlaikus ieaudušās latviskās saknes. Dzejnieka iztēle un izteiksmes “sapņu reālisms” aizved lasītāju neparastā sirreālā pasaulē. Tomēr dzeja nav atrauta no īstenības, un ik dzejolis kā autora dienasgrāmatas piezīmes pauž viņa redzēto un pārdzīvoto.


Nelielam ieskatam – pirmās rindas no dzejoļa “Metamorfozes”:


"Aizvien vairāk un kairāk

Es līdzinos zemei:

mani nu apsēj,

mani nu pļauj,

mani nu govis

ēzdamas mauj,

augstu un zemu izmauj mani –

kas to būtu domājis,

ka manī tādas meldijas!"


Kaut līdz mūža galam dzejniekā mājoja sāpe par zaudēto brīvo Latviju, tomēr Saliņš allaž uzskatījis, ka “Jādzejo tas, kā nav, tas, kas mēs gribam tapt. Jādzīvo ar dzeju gleznām un mūziku tad, kad jūtas, ka dzīve kļuvusi par šauru”.



Saliņš, Gunars. Apmežosim Ņujorku: dzejas izlase 1945–2003. Rīga: Neputns, 2024. 215 lpp. ISBN 9789934601866.


Astra Šmite ir LNB Pakalpojumu departamenta Humanitāro un sociālo zinātņu lasītavas nozaru informācijas eksperte.


Comentarios


bottom of page