top of page
  • Zane Krūmiņa

Publiskās tiesības: ievads




Izdevniecība “Tiesu namu aģentūra” laidusi klajā apjomīgu prominentu autoru kolektīva radītu zinātnisku monogrāfiju ”Publiskās tiesības”. Viena no grāmatas līdzautorēm, Eiropas Savienības Tiesas tiesnese un Rīgas Juridiskās augstskolas profesore Ph.D. Ineta Ziemele, runājot par grāmatas tapšanas vēsturi, uzsver:


“ideja tapa 2020. gadā, kad mēs Satversmes tiesā – tā brīža Satversmes tiesas sastāvs – domājām par to, ko tiesa varētu uzdāvināt Latvijai, Latvijas sabiedrībai un valstij Satversmes simtgadē. Labākais, ko mēs varējām piedāvāt, mūsuprāt, bija pirmā publisko tiesību grāmata modernās Latvijas vēsturē, kur visas publisko tiesību nozares ir atrodamas kopā un kur mēs rādām, kādas ir šo nozaru savstarpējās saknes.”

Monogrāfijas ievadā Ineta Ziemele un Augstākās tiesas senatore, Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes profesore Dr.iur. Sanita Osipova raksturo Latvijas tiesību sistēmas pamatus, aplūko tās vēsturisko attīstību un sniedz jēdziena “publiskās tiesības” plašu skaidrojumu.


Grāmatas saturu veido četras detalizēti izstrādātas nodaļas. Pirmajā nodaļā aplūkoti Latvijas publisko tiesību vēstures pamati un parādīts, kā ir radušās galvenās publisko tiesību nozares un tiesību institūti. Tās autors ir profesors Jānis Lazdiņš. Otrā nodaļa, kurā skaidroti publisko tiesību pamati, ir divu autoru kopdarbs. Tiesību zinātņu doktors Jānis Pleps raksturo publisko tiesību priekšmetu, savukārt Dr.iur. Daiga Rezevska analizē publisko tiesību avotu veidus, to palīgavotus, un apraksta tiesību dalījumu publiskajās un privātajās tiesībās. Apjomīgā trešā nodaļa, kuras tapšanā piedalījušies vairāki atzīti Latvijas tiesībzinātnieki, apskata publisko tiesību nozīmīgākās nozares – starptautiskās publiskās tiesības, Eiropas Savienības tiesības, cilvēktiesības, konstitucionālās un administratīvās tiesības, krimināltiesības, procesuālās un vides tiesības, kā arī publisko finanšu tiesību pamatus. Ceturtajā nodaļā analizēti publisko tiesību pamatjēdzieni un tiesību institūti. Šeit iezīmētas pamatstruktūras un jēdzieni, kas raksturo Latvijas valsts pamatus. Aplūkoti tādi jēdzieni kā tauta, suverenitāte, pilsonība un pamattiesības kā valsts būtisks elements.


Publiskās tiesības monogrāfijā apskatītas kā vienots veselums, balstoties vēsturiskajā pieejā. Grāmatai pievienots plašs un saturiski vērtīgs palīgaparāts – izmantoto avotu (juridiskās prakses materiāli, starptautisko organizāciju dokumenti, literatūras avoti, statistikas dati, ziņas un informācija, tīmekļa resursi) rādītājs, personu un jēdzienu alfabētiskais rādītājs, kā arī sniegta informācija par monogrāfijas autoriem. Zinātniskā monogrāfija adresēta jurisprudences studentiem, tiesībzinātniekiem un praktiķiem.



Publiskās tiesības: ievads. Inetas Ziemeles un Sanitas Osipovas zinātniskā redakcijā; autoru kolektīvs: Ilona Čeiča, Kārlis Ketners, Artūrs Kučs, Gunārs Kusiņš, Gunārs Kūtris [un vēl 16 autori]; juridiskā redaktore Signe Terihova; recenzenti: Dr.iur. Jānis Grasis, Dr.soc.pol., Dr.iur. Tālavs Jundzis; mākslinieciskais noformējums: Marina Selunska. Rīga: Tiesu namu aģentūra, 2024. 908 lpp. ISBN 9789934621147.


Zane Krūmiņa ir LNB Pakalpojumu departamenta Humanitāro un sociālo zinātņu lasītavas nozaru informācijas eksperte.

Comments


bottom of page