top of page
Sandra Ķempele

šŸŽ§ Peldekse, IngrÄ«da. GrafiÄ·es Dzidras Ezergailes ekslibri



šŸŽ§ Klausies apskatu SoundcloudĀ vai Spotify


Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) apgādā izdota grāmata ā€œGrafiÄ·e Dzidra Ezergaile. Ekslibriā€, kas tiecas iespējami pilnÄ«gi atklāt mākslinieces Ezergailes (1926ā€“2013) radoÅ”o mantojumu Latvijā lÄ«dz Å”im maz pētÄ«tajā ekslibru jomā.


Rokas un prāta vingrinājumi ā€” tā Ezergailes darinātos ekslibrus raksturo grāmatas autore, LNB Mākslas krājuma eksperte IngrÄ«da Peldekse. BagātÄ«gi ilustrētais izdevums ar vairāk nekā simts mākslas darbu reprodukcijām aicina iepazÄ«t grafiÄ·es unikālo rokrakstu, kam raksturÄ«gs izteikts lÄ«niju ritms, ornamentu izmantojums un saules motÄ«va atveids dažādās tehnikās.

Ekslibris (ex libris) jeb grāmatas piederÄ«bas zÄ«mes savas popularitātes uzplaukumu Latvijā piedzÄ«voja 20. gadsimta 70. un 80. gados. Å is ir laiks, kad arÄ« Ezergaile aktÄ«vi pievērsās ekslibru izgatavoÅ”anai un dāvināŔanai saviem laikabiedriem. Ekslibris kā miniatÅ«rgrafikas veids ir Ä«paÅ”s ar to, ka vēsturiski tas allaž bijis cieÅ”i saistÄ«ts ar personu, kam ekslibris veltÄ«ts.


Piemēram, grafiÄ·ei un kolekcionārei Ernai Saleniecei veltÄ«tajā ekslibrÄ« ietverts gan kamols ar adāmadatām, gan lasÄ«Å”ana pie karsta dzēriena krÅ«zes. Savukārt, savas māsas Steigas Ezergailes raksturoÅ”anai māksliniece izvēlējusies ekslibrÄ« iekļaut zāļu tējas puŔķīŔus, medicÄ«nas instrumentus un atvērtu grāmatu, simbolizējot māsas gaitas medicÄ«nas nozarē.


GrafiÄ·es Ezergailes darinātie ekslibri grāmatā apskatÄ«ti saskaņā ar tipoloÄ£isko iedalÄ«jumu: heraldiskie, Å”ifru, tematiskie un abstraktie ekslibri. Mākslas darbu analÄ«zi, kas veido izdevuma kodolu, vērtÄ«gi papildina nodaļas ar laikmeta raksturojumu, Ezergailes daiļrades vērtējumu un ekslibra vēsturi. Grāmatas noslēgums atvēlēts mākslinieces 2003. gadā uzrakstÄ«tajai, iepriekÅ” nepublicētajai esejai ā€œDzÄ«ves brÄ«numi: par ex libri jeb grāmatzÄ«miā€, kurā Ezergaile poētiskā valodā pauž savu mākslas filozofiju (ā€œmāksla kā rotaļu pasauleā€) un atminas pirmos soļus grafikā Artura Apiņa, Pētera UpÄ«Å”a un Kārļa Baltgaiļa vadÄ«bā. Esejā māksliniece arÄ« pauž savu viedokli par ekslibra mainÄ«bu un nākotni.


PētÄ«jumā ir apzināts vairāk nekā pusotrs tÅ«kstotis ekslibru, kas tiek glabāti gan atmiņas institÅ«cijās, tostarp LNB, gan mākslinieces lÄ«dzgaitnieku privātās kolekcijās. Grāmatā iekļauti arÄ« iepriekÅ” nepublicēti materiāli (esejas, vēstules) un apzināti ekslibristu darbu kopizstāžu katalogi, aicinot turpināt pētÄ«t ekslibristu kustÄ«bas vēsturi Latvijā.

Izdevums bÅ«s saistoÅ”s ne tikai pētniekiem, bet arÄ« citiem lasÄ«tājiem, kuri ciena mākslu, vēlas iepazÄ«t ekslibru lakonisko, simbolisko valodu, kā arÄ« sev jaunatklāt ražīgāko latvieÅ”u ekslibristi Dzidru Ezergaili.


Noderīgi: replay.lsm.lv


Peldekse, IngrÄ«da. GrafiÄ·es Dzidras Ezergailes ekslibri. Zinātniskās recenzentes: Dr.art. Kristiāna Ābele, Dr.art. Inese Sirica; priekÅ”vārds: IngrÄ«da Burāne; dizains: Tatjana Raičiņeca. RÄ«ga: Latvijas Nacionālā bibliotēka, 2023. 248 lpp. ISBN 9789934610509.


Sandra Ķempele ir LNB Speciālo krājumu departamenta Mākslas un mūzikas centra Mākslas lasītavas krājuma eksperte.



ŠšŠ¾Š¼Š¼ŠµŠ½Ń‚Š°Ń€ŠøŠø


bottom of page