top of page
Anda Saldovere

🎧 Oževiča, Tīna. Kas jūtām patīk?



🎧 Klausies apskatu Soundcloud vai Spotify


Poļu autoru tandēms – rakstniece Tīna Oževiča un māksliniece Aleksandra Zajonca man ir iepriecinošs jaunatklājums. Abu radošas izdomas bagāto jauno autoru sadarbības rezultāts ir nu jau otrā latviešu lasītājiem pieejamā bērnu grāmata par jūtām.


Nojaušams, ka ne mazums nopelnu, lai tiktu pie tik baudāma produkta mīļas bilžu grāmatas veidolā, pieder arī tulkotājai Ingmārai Balodei, jo tulkojuma valoda ir labskanīga, poētiska un ausij tīkama.

Pirms dažiem gadiem izdotā grāmatiņa “Ko dara jūtas?”, pēc manām domām, paredzēta jaunākiem bērniem, jo īsi, dažos spilgtos vārdos un sirsnīgos attēlos raksturo gan lieliem, gan maziem pazīstamākās sajūtas un emocijas un to populārākās izpausmes, piemēram: “aizrautība skrien pie drauga ar tikko atklātu grāmatu; draudzība apsēžas blakus, kad esi pakritis; cerība iedod ceļā līdzi sviestmaizes; drosme atpūšas pašā meža vidū; viesmīlība cep kūku.” Vai jums kādreiz ienācis prātā ar saviem bērniem pārspriest šo sajūtu nozīmi? Polijā grāmatai piešķirts tituls “2020. gada grāmata”. Pēc dažu blogeru atzinumiem, grāmata ir patiesi fantastiska un vērtējama kā viena no visu laiku labākajām bērnu grāmatām, kādu gadījies lasīt. Man atliek vien piekrist.


Šogad iznākusī otrā abu autoru sadarbības grāmatiņa “Kas jūtām patīk?” sper soli tālāk cilvēcisko jūtu un attiecību līkločos. Ar poētisku, jau nedaudz vecākiem bērniem uztveramu vizuālo tēlu un citu izteiksmes līdzekļu palīdzību, bet jo īpaši – piemīlīgu ilustrāciju palīdzību, bērniem palīdzēts izprast pašiem sevi un savas, ne vienmēr patīkamās un pozitīvās, bet reizumis arī neizprotamās un nejaukās emocijas.

Otrajā grāmatiņā teksti ir izvērstāki, tie liek vairāk aizdomāties, meklēt līdzības ar bērniem pazīstamo. Grāmatiņā “Ko dara jūtas?” raksturotās “darbojošās” emocijas ir gan no pirmās grāmatiņas jau zināmās, gan arī jaunas, iespējams, dzīvē vēl nesastaptas vai vārdā nenosauktas. Apsēžaties līdzās savam bērnam vai krustbērnam, apskaujiet viņu cieši, un – ceļojums jūtu un iztēles pasaulē var sākties!


“Nav nekāds noslēpums, ka Pacietībai visvairāk patīk Miers – tikai Miers vienmēr nāk kopā ar savu suni. Un kur parādās suns, tur vēlāk uzrodas arī Prieks, Maigums, Ziņkārība, Gandarījums, Aizrautība, Nepacietība, Pateicība, Aizkustinājums, Paļāvība, Drosme, Uzticība, Bezrūpība, Vieglprātība, Apbrīns, Padevība, Ziedošanās, Mīlestība un Draudzība. Pabaro nu tādu baru! Nepagūsi ne apkārt paskatīties, kad viss zemeņu ievārījums būs jau izēsts. Priekam ir lipīgi vaigi, Bezrūpība laiza pirkstus, Nepacietība ir aizmigusi, bet Aizrautība vēl grabinās ar karoti gar katliņa malām.


Un ko Pacietība? It neko – viņa vārīs vēl. No ķiršiem, no plūmēm, no avenēm. Ievārījums ir domāts ēšanai. Tieši tāpēc jau viņa to taisījusi, uz lēnas uguns maisīdama saldās ogas lielajā katlā, turklāt pie plaši atvērta loga, lai smarža plūst uz visām pusēm. Jo mieram vislabāk patīk ievārījuma smarža.”




Oževiča, Tīna. Kas jūtām patīk? Ilustrējusi Aleksandra Zajonca. No poļu valodas tulkojusi Ingmāra Balode. Rīga: Jāņa Rozes apgāds, 2024. 67 nenumurētas lapas. ISBN 9789984239699.


Oževiča, Tīna. Ko dara jūtas? Ilustrējusi Aleksandra Zajonca. No poļu valodas tulkojusi Ingmāra Balode. Rīga: Jāņa Rozes apgāds, 2021. 67 nenumurētas lapas. ISBN 9789984238784


Anda Saldovere ir LNB Attīstības departamenta Bibliotēku attīstības centra bibliotēku nozares speciāliste un izdevuma "Literatūras ceļvedis" redaktore

コメント


bottom of page