top of page
  • Anna Iltnere

Manfelde, Andra. Dilstošais medus mēness



Upe, niedres, pludmale, jūra, peldkostīms, laiva, perons un vilciens, tirgus, nakts, viņš, viņa un no lappuses uz lappusi – virkne mākslinieku: Renē Magrits, Marks Šagāls, Eduārs Manē, Vinsents van Gogs, Kārlis Padegs, kuriem dzejoļi veltīti vai no kuriem patapinātas gleznotāju acis uz pasauli un viņu domas. Bet pāri visam spīd pilns mēness – medus un apelsīna krāsā. Un nepielūdzams ir laika ritējums. “Jo laiks taču ir tik vienkāršs un reizē tik neizskaidrojams.”


Andras Manfeldes jaunākajā dzejoļu krājumā "Dilstošais medus mēness" tverts mūsu katra iekšējais laiks, dzīves iedotais laiks un dabas cikliskums. Vasaras pilnbrieds, kurā nogatavojas ķirši, pēc tam āboli, un pludmales smiltīs deg pēdas. Tad rudens, kurā dzejniece turpina brist ledainajā jūrā un peldēt, pēc tam nākot pāri liedagam sarkanām kājām. Māja tik mitra, ka piebriest durvis, tiek sanesta malka. Tad ziema ar slapju piesnigušu dārzu, kurā gaidīt pavasari un dzeguzes dziesmu. Mēness fāzes un plūdmaiņu pulss. Mēteļkabatas formāta grāmatiņa – kā tādu savu klimatu – uztur spēcīgu un ilgnoturīgu noskaņu.


Andras Manfeldes pēc kārtas piektais dzejoļu krājums ir plūstošs un meditatīvs, vērojošs, mīlestībā izmērcēts. Gribas to lasīt uz riņķi.

Noloku stūrīšus lapām ar spilgtām, autores radītām redzes gleznām, kuras paliek aiz plakstiņiem vēl ilgi kā nospiedumi pēc spilgtas saules: sažuvušu kundzīšu herbārijs; parastā liepa ar lapotni uz spilvena; sirms vīrietis, kas noslauka sapni no sejas; meitene ar pilnmēness skropstām un kovārņu laternas krūšu kurvi; līkās priedes un to saknes, uz kurām sēdēt; un pelnu pelēkās kāpas. Un jūra, visu laiku klātesoša.


Uzteicams ir arī Rutes Martas Jansones veidotais grāmatas dizains – vāks, iekārtojums un pēdējais dzejolis citrondzeltenā krāsā. Bravo!


“es nolieku savus gurnus smiltīs / kā somu / esmu pilna ar nenotikušo / un vēl pilnāka ar sauli”

Andra Manfelde raksta dzeju, prozu un grāmatas bērniem. Iepriekšējais konceptuālais dzejas krājums "Poēma par mammu" (2022) tika nominēts Dzejas dienu balvai un Latvijas Literatūras gada balvai. Grāmata jauniešiem "Kurš no mums lidos?" (2017) par Karostas bērniem, kuri dodas brīnumainos meklējumos, saņēma Latvijas Literatūras gada balvu.


Patiess prieks, ka dzejoļu krājums "Dilstošais medus mēness" tikko septembrī godalgots ar žurnāla "Domuzīme" Dzejas balvu 2024.


Noderīgi: Aminori.lv / Replay.lv


Andra Manfelde. Dilstošais medus mēness. Vāka ilustrācija un grāmatas dizains: Rute Marta Jansone. Redaktors Jānis Rokpelnis. Rīga: Aminori, 2024. 62 lpp. ISBN 9789934612459.


Anna Iltnere ir LNB Attīstības departamenta Bibliotēku attīstības centra tīmekļa resursu – Latvijas Bibliotēku portāls un Literatūras ceļvedis – redaktore.

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page