top of page
  • Zane Bondare

Maltenieks, Mārtiņš. Ar un par puķuzirņiem



Viengadīgie vīteņaugi puķuzirņi – trausli, krāsaini un tik smaržīgi ir šie daudzu jo daudzu iemīļotie ziedi! Lai gan mūsdienās puķuzirņi tiek plaši audzēti visā pasaulē, to attīstības ceļš līdz greznām ziedkopām nebūt nav bijis īss. “Puķuzirņu stāstu” no A–Z lasītājiem atklāj puķuzirņu selekcionārs ar gandrīz 40 gadu pieredzi Mārtiņš Maltenieks.


Izdevumā, kuru rotā bagātīgs attēlu klāsts, grāmatas autors pievēršas smaržīgā vīteņauga audzēšanas īpatnībām, apskata tā izcelsmes un attīstības vēsturi un sniedz atbildes uz biežāk uzdotajiem jautājumiem.

Ikdienā autors strādā dārzkopības uzņēmumā “Mazā dārzniecība”, kuru izveidoja kopā ar kolēģi selekcionāru Valdi Dubovski (1948–2011). Uzņēmumā tiek audzēti puķuzirņi un to sēklas, norit selekcijas darbs.


Lai lasītājiem krāšņs ceļojums puķuzirņu pasaulē! Un selekcionāriem lai izdodas realizēt sapni par koši dzeltenu puķuzirņu radīšanu (atsaucoties uz autora teikto: “… visu selekcionāru gadiem ilgais sapnis – koši dzelteni lielziedu puķuzirņi – vēl aizvien ir nākotnes jautājums” (16. lpp.))!



Maltenieks, Mārtiņš. Ar un par puķuzirņiem. Autora teksts un foto; literārais redaktors Edžus Vējiņš; māksliniece Daiga Dunse. Salaspils novads: ZS "Jaunpelši", 2024. 111 lpp. ISBN 9789934380617.


Zane Bondare ir LNB Pakalpojumu departamenta Tehnoloģiju un dabaszinātņu lasītavas informācijas speciāliste.

Comments


bottom of page