top of page
  • Anna Iltnere

Literatūras ceļvedis jautā dzejniekam Krišjānim Zeļģim


Krišjānis Zeļģis. Ilustrācija: Laura Lukeviča

“Krišjāņa Zeļģa dzejoļu krājums “Patīk!” – pirmais autora krājums bērniem pēc piecām dzejas grāmatām pieaugušajiem – ievelk visa vecuma lasītājus maza zēna ikdienā, kas atainota dzejoļos,“ apskatā par Krišjāņa Zeļģa grāmatu “Patīk!” (2024) raksta Anna Iltnere. “Tie ir dzejoļi, kurus lasot, es diezgan ātri noticēju, ka rakstījis ir puika pats. Tādu krājumu nav daudz. Te nav mēģinājumu par varītēm sacerēt pantiņus ar atskaņām vai meklēt komatiem mājas. Te ir bērna brīvība, prieks un centība pierakstīt piedzīvoto.“


Apskatā lasāms arī, ka “gandrīz kā dzeja lasās arī Krišjāņa Zeļģa dzīves gājums, kuru, internetā sērfojot, atradu tīmekļvietnē literatura.lv. Gadu pēc gada rindojas darba pieredze – maiznieks, krāsotājs, vīnogu vācējs, jumiķis, velokurjers, stadiona seguma klājējs, bibliotekārs, un pēdējos desmit gadus – aldaris. Un kā mums ir paveicies, ka arī – dzejnieks.“


Paldies Krišjānim Zeļģim par sarunai veltīto laiku!


Kā pie Jums ieradās grāmatas ideja?


Ideja radās, pateicoties literatūras žurnālam "Žoklis". Žurnāls aicināja bērnus iesūtīt dzejoļus, tad kā joku nolēmu sarakstīt bērnu dzejoļus un uzdoties par bērnu. Dzejoļus tomēr nenosūtīju, bet no tā izauga ideja turpināt rakstīt.


Vai varat nedaudz atklāt rakstīšanas procesa aizkulises – kā strādājat Jūs?


Tā kā pēdējos gados man ir maz brīvā laika, tad esmu spiests strādāt efektīvi, strādāju vakaros, kad bērns nolikts gulēt, vai sabiedriskajā transportā, kamēr dodos uz darbu.


Kas bija grūtākais, rakstot šo grāmatu?


Šo grāmatu nebija grūti rakstīt, es jutos atpūties, ne velti to sauc “Patīk!“.


Par ko esat patiesi gandarīts, kad grāmata ir izdota?


Esmu patiesi gandarīts par sadarbību ar ilustratoru Svenu Neilandu, jo pirmo reizi dzejoļiem ir tik daudz dažādu, krāsainu ilustrāciju, kas piešķir grāmatai jaunu dimensiju, noteikti vēlētos strādāt vēl šajā virzienā.


Ko Jūs kā dzejnieks meklējat un visaugstāk vērtējat citu autoru grāmatās?


Pārsteiguma elementu, negaidītus pavērsienus, oriģinālu, neparastu valodas lietojumu.


Ja Jūs varētu paturēt sev tikai vienu grāmatu, kura tā būtu un kāpēc?


Gabriela Garsijas Markesa grāmatu "Simts vientulības gadus", jo tieši vēlos to atkal pārlasīt.


Kāda loma Jūsu dzīvē ir bibliotēkām?


Tām bija liela nozīme bērnībā un pusaudžu gados, bet pēdējos gados bibliotēku mēdzu apmeklēt kā darba telpu, mazāk kā vietu, kur aizņemties grāmatas, par ko man nedaudz kauns.


Trīs ašie:

 

Rakstīt grāmatas: uz papīra vai datorā?


Datorā.

 

Peldēt jūrā vai baseinā?


Jūrā.

 

Grāmata, kino, teātris vai koncerts?


Grāmata.


Paldies!


Krišjānis Zeļģis. Patīk! Ilustrāciju autors Svens Neilands; redaktore Inese Zandere; korektore Guna Kalniņa; mākslinieciskā redaktore Rūta Briede; dizaina autors Artis Briedis. Rīga: liels un mazs, 2024. 59 lpp. ISBN 9789934633157.

Komentáře


bottom of page