top of page
  • Ingrīda Peldekse

Latvijas mākslas vēsture: I (1.) aizvēsture un viduslaiki 9. g.t. pr. Kr. – 1562



Latvijas Mākslas akadēmijas Mākslas vēstures institūta vadošās pētnieces Dr. art. Elitas Grosmanes vadībā tapis izdevuma “Latvijas mākslas vēsture” 1. sējums, kas ir autoru kolektīva monogrāfija par Latvijas mākslas vēstures pirmsākumiem. Aplūkotais laikposms attiecināms uz aizvēsturi un viduslaikiem (9.g.t.pr. Kr.–1562); rakstu autori ir Mg. hist., Mg. art. Baiba Dumpe, Dr. Art. Elita Grosmane, Dr. h.c. Imants Lancmanis, Dr. hist. Ieva Ose, Dr. art. Baiba Vaska un Irita Žeiere.


Grāmata skar trīs virzienus – arhitektūru, tēlotāju mākslu un lietišķo mākslu. Pētījumi attiecināmi uz būvmākslas sākotni, pilsētbūvniecības un sakrālās arhitektūras mantojumu Latvijas teritorijā; atsevišķas nodaļas veltītas viduslaiku pilīm un pilsētu nocietinājumiem. Šī perioda tēlotājas mākslas sadaļā aplūkoti tēlniecības, viduslaiku glezniecības un grafikas dažādie aspekti. Savukārt lietišķās mākslas sadaļā iekļauti keramikai, tekstilmākslai, metālmākslai un agrīno vēsturisko stilu lietišķajai mākslai veltīti pētījumi.

Bagātīgi ilustrēto izdevumu papildina apjomīga bibliogrāfijas izlase, personu rādītājs, kā arī vietu un objektu rādītājs. Paralēli šim izdevumam atsevišķā sējumā iznācis arī grāmatas tulkojums angļu valodā.


Precizējums. Līdz šim Latvijas Mākslas akadēmijas Mākslas vēstures institūta apgādā izdoti jau 3 Latvijas mākslas vēsturei veltīti sējumi; hronoloģiski kā pirmais izdots 4. sējums, kas aptver Neoromantiskā modernisma periodu (1890–1915) (2014), 5. sējumā aplūkoti klasiskā modernisma un tradicionālisma procesi (1915–1940) (2019) un 3. sējums veltīts laikposmam no 1780. gada līdz 1890. gadam (2019).


Noderīgi: lma.lv


Latvijas mākslas vēsture: I (1.) aizvēsture un viduslaiki 9. g.t. pr. Kr. – 1562. Autori Elita Grosmane, Ieva Ose, Baiba Dumpe, Irita Žeiere, Baiba Vaska, Imants Lancmanis. Sastādītāja, zinātniskā redaktore un priekšvārda autore Elita Grosmane, māksliniece Ieva Vīriņa. Rīga: Latvijas Mākslas akadēmijas Mākslas vēstures institūts; Mākslas vēstures pētījumu atbalsta fonds, 2024. 527 lpp. ISBN 9789934882456.


Ingrīda Peldekse ir LNB Speciālo krājumu departamenta Mākslas un mūzikas centra Mākslas lasītavas krājuma eksperte.

Comentários


bottom of page