top of page
Inga Kaļva-Miņina

Kirkopelto, Katri. Mollis



Krāšņi ilustrēts stāsts par kādu neparastu radībiņu, kuras vārds ir Mollis. Dzīvodams vienatnē, Mollis, kurš norobežojies no apkārtējās sabiedrības, nemaz nezina, ko nozīmē draudzība, un cik lieliski ir tad, ja tev ir īsts draugs.


Nejauša satikšanās ar mazo Sisu, kurš pieklauvē pie durvīm, Mollim liek aizdomāties par to, cik tomēr jauki būtu ar kādu komunicēt, nevis dzīvot vienam pašam savā privātīpašumā. Bet ir problēma! Kā lai atrod draugus, ja līdz šim dzīvots vienatnē? Vai ir kāda īpaša recepte vai noteikumi, kas jāievēro?


“Mollis grāmatās lasīja, ka draugs ir kāds, kurš ir ļoti īpašs. Draugam var čukstēt noslēpumus. Kopā ar draugu var pieredzēt dēkas. Draugs palīdz uzlabot noskaņojumu. Draugs ir uzticams. Ar draugu var pat ķīvēties un gražoties!” Pēc tik jauka apraksta izlasīšanas Mollis nolemj sastādīt iegaumējamo lietu sarakstu, lai zinātu, kā jāizturas, lai varētu ar kādu sadraudzēties.


Daudzo padomu sarakstā ir arī ieteikums, ka “labākā dāvana draugam ir smaids un līksmi smiekli”. Ja Tev, lasītāj, šķiet, ka smaidīt un būt priecīgam nav nekas īpašs vai sarežģīts, tad Mollim gan tā neliekas, jo viņš nemaz nezina, kas ir smaids, turklāt viņa dzimtā visi radinieki ir bijuši rūgumpodi. (Bet izplauks arī smaidi – gan Mollim, gan noteikti arī lasītājiem 😊)


Sirsnīgi mīlīga, koši uzrunājoša un vērtīga grāmata, ar kuras palīdzību ar bērniem var runāt par dažādām emocijām, par draugiem un draudzības nozīmi cilvēku dzīvē. Īpaši noderīgi grāmatu būs izlasīt, ja bērnam jāiejūtas jaunā kolektīvā.

Moļļa stāsts iedvesmos, ka draudzēties nav nemaz tik sarežģīti (te lieti noderēs kāds no padomiem, ko Mollis pierakstīja, lai iemācītos draudzēties): “Kopā ar draugu ir labi klausīties klusumā”, Mollis prātoja. “Tas izklausās kaut kā citādi, draudzīgāk.”




Kirkopelto, Katri. Mollis. Autores ilustrācijas. No somu valodas tulkojusi Maima Grīnberga. 48 lpp. Rīga: Helios, 2024. ISBN 9789934639005.


Inga Kaļva-Miņina ir grāmatu blogere, žurnāliste

Commentaires


bottom of page