top of page
  • Ginta Zalcmane

Kalniete, Sandra. Māte sieva. Sieva māte. Meita sieva



Sandras Kalnietes jaunākais prozas darbs “Māte sieva. Sieva māte. Meita sieva” ir literārs notikums, kas jau vairākkārt apskatīts mūsu valsts medijos. Grāmatas recenzenti to vērtē kā Latvijas 20. gadsimta vēstures izklāstu romāna formā, un tas ir visai precīzi teikts.


Romāna nosaukums ir teju simbolisks, jo mūsu tautai tipiskā sievietes uzupurēšanās tēma līkumo caur cauri visam stāstam. Ar grāmatas varoņu likteņu līkloču palīdzību autore skaidro un šķetina Latvijai skaudrus vēstures notikumus, runā par traumu pārmantojamību, liekot patiesi just līdzi galveno tēlu vissāpīgākajiem personīgajiem pārdzīvojumiem. Lasītājam jārēķinās ar emocionāli piesātināta teksta izdzīvošanu – katra rindkopa ir piepildīta ar faktiem, emocijām, vēstures sakritībām un traģiku.

Kalnietes grāmatu cienītāji būs jau pazīstami ar autores rakstu valodu. Precizitāte, ar kādu izklāstītas atainoto notikumu epizodes, konkrētība, ārkārtīgi saistošais stils un labā valoda nodrošina aizrautīgu lasīšanu. Neatraujot acis no grāmatas, spraigi sekojot līdzi notikumiem, gribas grāmatu izlasīt vienā rāvienā. Grāmatas varoņu radniecīgās saites loģiskā nodaļu kārtojumā ir viegli uztveramas, līdz pat romāna beigām nepazaudējot nozīmīgo galvenās varones Ilzes Gāliņas caurviju dzīves ceļu un samezgloto radniecību. Šis ceļš nav viegls, jo līdzi kā smaga nasta velkas kara un padomju okupācijas šķērsām sagriezto tuvāko cilvēku likteņu nospiedumi, iespējams, sakņojoties arī mūsu tautas mentalitātē.


Paldies autorei par romānā caurvijoši ietverto gaišo – mīlestības līniju, kas visspilgtāk izpaužas no brīža, kad Ilzīte satiek Ēriku Glāznieku. Visdrīzāk, tas ir likteņa lemts, ka vēstures ritenis apmetis lielu loku un sagādājis Ērikam neticamu pārsteigumu, pēc tik ilgiem gadiem sastopot jaunības mīlestību. Šī sižeta līnija lasītājam liek izjust pacilājošu līdzpārdzīvojumu par pārmaiņām galvenās varones Ilzītes dzīvē. Tā dzīve, kuru viņa turpina dzīvot, ir laimīga, bet arī piesātināta ar atbildību par iepriekš notikušo.


Dzimtu šķērsošanās, pārklāšanās. Lasot tomēr intensīvi jādomā līdzi. Loģiskas nodaļas, katra grāmatas varoņa dzīves stāsta skaidrs un Latvijas vēsturē balstīts izklāsts. Labs veids, kā pašiem sev atgādināt Latvijas vēstures lappuses un, iespējams, censties ieinteresēt arī jauniešus.



Kalniete, Sandra. Māte sieva. Sieva māte. Meita sieva. Vāka dizaina autore Natālija Kugajevska; redaktore Zaiga Lasenberga. Rīga: Zvaigzne ABC, 2024. 384 lpp. ISBN 9789934322549.


Ginta Zalcmane ir LNB Pakalpojumu departamenta Informācijas pakalpojumu attīstības vadītāja.

Comments


bottom of page