top of page
  • Anda Saldovere

Ievadraksts: maijs 2024


Ilustrācija: Laura Lukeviča

Šogad tik neprognozējamā pavasara nemitīgi mainīgo laikapstākļu dēļ arī maijs mums visiem nedaudz “sajaucis kārtis” – visu teju vienlaikus ziedošo koku un krūmu krāšņums un reibinošie smaržu mākoņi šķiet kino lentes ātrumā gar acīm un citām maņām aizzibējuši, kad attopamies jau tveicīgā vasarā, kura nez vai vēl īsti ir par vasaru dēvējama? Jasmīni un maijrozes zied vienlaikus ar dažām spītīgām, izplaukšanu nokavējušām vēlajām tulpju šķirnēm, turklāt, visu to jāpagūst izbaudīt uz pilnu klapi, jo skaistais maijs gadā tik viens!


Jautājums – kā šo skaistumu savienot ar darba ikdienu, vēl jo vairāk – arī ar tik daudzu jaunizdotu grāmatu lasīšanu? Īstu recepti, diemžēl, nevaram piedāvāt arī mēs – “Literatūras ceļveža” satura veidotāji. Pie izdevības vēlamies vien atgādināt par ikvienam mūsu izdevuma lasītājam jau pamanītām 2024. gada lasīšanas pavasara aktualitātēm.


Un vispirms – atceramies, ka notikumu cikla “Latviešu grāmatai 500” pasākumu kontekstā 2024. gads definēts “Bibliotēkas un lasīšana”, kas aptver daudzu dažāda mēroga norišu kopumu visās Latvijas bibliotēkās – aicinām nepalaist garām ko saistošu tuvākajā jums piekļūstamā norišu vietā, jo īpaši tāpēc, ka siltajā gadalaikā daļa no tām notiek ārpus bibliotēku sienām – sekojiet informācijai!


Tajā pat laikā lielākā daļa lasošo cilvēku noteikti ir pamanījuši vai paši iesaistījušies lasīšanas veicināšanas norisēs, kuras šobrīd vieno daudzas mūsu valsts izglītības un kultūras institūcijas, un kam par iemeslu ir satraucoši dati par lasīšanas intereses mazināšanos jauniešu un bērnu auditorijās. Viedoklis par to šobrīd ir teju ikvienam (gan zinātājam, gan nejauši tēmā “ielēkušajam”), nereti raisot dzīvas diskusijas. Lai izprastu situāciju un lemtu, kā efektīvāk to pavērst uz labo pusi, tiek veikti ar lasīšanu saistīti pētījumi, notiek LNB iniciēta sabiedrības iesaistes kustība “Restarts lasīšanai”.


Bet – varbūt šīs bažas ir nedaudz pārspīlētas? Uz Latvijas Bibliotēku portāla iknedēļas jautājumu par to, vai nepieciešams lasīšanas restarts, daļa bibliotekāru atbild noliedzoši, tātad, visticamāk, neizjūt jauno lasītāju intereses kritumu. Liels paldies nepilniem divarpus tūkstošiem Muzeju nakts apmeklētāju, kuri 18. maijā izvēlējās apmeklēt tieši LNB, un citu pasākumu vidū gan kā klausītāji, gan grāmatu lasītāji atvēlēja laiku arī Skaļās lasīšanas maratonam, kurā izskanēja fragmenti no “Bērnu, jauniešu un vecāku žūrijas 2024” vērtēšanai izraudzītajām grāmatām – tas bija iedvesmojoši!


Bet vai mums pietiek jaunu izdevumu, no kā izvēlēties ikviena grāmatmīļa gaumei?


Jaunākais mūsu valsts izdevējdarbības datu izvērtējums liecina, ka, lai gan daiļliteratūras proporcija tematisko žanru dalījumā 2023. gadā nedaudz samazinājusies, pieaudzis ir bērnu un jauniešu auditorijai paredzēto daiļliteratūras izdevumu skaits (13,9% no kopējā grāmatu skaita), kas, ņemot vērā pēdējā laikā izskanējušo informāciju par bērnu un jauniešu lasītprasmi un lasīšanas paradumiem Latvijā, ir ļoti pozitīva tendence – tā atzīst LNB Krājuma veidošanas nodaļas vadītāja Elza Ungure.


Tātad, jauniešiem adresētu grāmatu – gan oriģinālliteratūras, gan tulkoto – mums netrūkst. Tālākais – ko izvēlēties, kā šo saturu pietuvināt lasītājiem – ir jūsu, bibliotekāru ziņā. Mēs, “Literatūras ceļveža” satura veidotāji, turpinām īpaši sekot spilgtākajām, mūs pašus iedvesmojušām jauniešu grāmatām.


Arī jaunākajā numurā līdz ar krāšņām grāmatām par ziedošiem dārziem, mākslu, literatūrzinātni, esam iekļāvuši arī vairākus Bērnu un jauniešu žūrijas izceltus izdevumus – gan oriģinālliteratūru, gan tulkojumus. Un te varbūt vietā kāds nejaušs ieteikums: kādēļ gan, piemēram, brīnišķīgās bērnu grāmatiņas par jūtām un emocijām nepalasīt priekšā saviem bērniem vai mazbērniem, baudot tekstu ēnainā dārza stūrī vai lapenē, grāmatas lasītājam un klausītājam pa laikam savstarpēji mainoties lomām?


Anda Saldovere, izdevuma redaktore un LNB Attīstības departamenta Bibliotēku attīstības centra bibliotēku nozares speciāliste




Korektore un tīmekļvietnes www.literaturascelvedis.lv administratore ir LNB Attīstības departamenta Bibliotēku attīstības centra tīmekļa resursu redaktore Anna Iltnere


Grāmatu vērtējumos saglabāts vērtētāju individuālais stils




176 views0 comments

Raksti mums

Thanks for submitting!

© 2035 by Train of Thoughts. Powered and secured by Wix

bottom of page