top of page
  • Anda Saldovere

Ievadraksts: jūnijs/jūlijs 2024


Ilustrācija: Laura Lukeviča

Labdien, “Literatūras ceļveža” (LC) sekotāji, draugi un līdzautori – visi, kuri ir un būs ar grāmatām!


Ja lasāt šo ievadrakstu, jūs ir sasniedzis izdevuma 2024. gada vasaras pilnbrieda dubultnumurs.


Varu atklāt – katra numura satura tapšana ir radošs, nedaudz neprognozējams un pat mistisks process: lai gan saturs tiek plānots un veidots mērķtiecīgi, tikai saliekot kopā jau apstrādātus un koriģētus tekstus tiem loģiskā tematiskā secībā, atklājas “īstā bilde”, un tas ir kā radošs piedzīvojums arī man, redaktorei!


Šoreiz vasaras numurs ir “uzaudzis krietni apaļīgs”, un, jā – jau atkal ir tā pazīstamā sajūta, ka pašai daudz ko no iekļautā gribas likt savā nākotnē izlasāmo grāmatu sarakstā.

Numura dominējošā tēma šoreiz, nepārprotami, ir sievišķība, intimitāte, trauslums, jutekliskums. Brīnišķīgas latviešu rakstnieces un dzejnieces, kuras, iespējams, līdz šim pat nepazinām vai caur grāmatu lappusēm atklāsim no jauna – gan viņu personības, gan daiļrades stīgas – vismaz sešās grāmatās no numurā iekļautajām. Vēl – pietuvināšanās trimdai, “elles ķēķim” – caur slavenu literātu atmiņām, piedzīvoto. Neiztrūkst arī nozares – psiholoģija, māksla, kino, juridiskā literatūra, dabaszinības. Un bezgala jaukas bērnu grāmatas! Konkrētus nosaukumus šoreiz iepriekš neminēšu – šķirstiet, meklējiet rakstos! Iedvesmu saturam smeliet arī Lauras Lukevičas zīmējumos.


Veidojot numura saturu, turpinām domāt par to, lai LC iekļautie grāmatu nosaukumi kalpotu arī par vienu no palīgrīkiem, veidojot bibliotēku izvēlēto grāmatu sarakstus KM 2024. gada programmas “Latviešu valodas stiprināšana caur lasītprasmi” sadaļā “Grāmatu iepirkums publiskajām bibliotēkām”. Vairāk par programmu lasiet šeit.


Nedaudz rāmajā un pieklusinātajā vasaras dienu plūdumā izdevās atrast brīdi laika, lai ne vien atskatītos uz iepriekš paveikto, bet arī pārdomātu jaunas idejas un izaicinājumus, kuri ir svarīgi, lai mūs visus virzītu uz priekšu un iedvesmotu attīstībai, neļaujoties rutīnai vai ieradumiem.


Pārskatot līdz šim kopš 2018. gada tapušos LC numurus, sapratu, ka nemitīgajā skrējienā neesam pat pamanījuši, ka jau garām apaļais – 50. numurs! Bet – kur gan teikts, ka tik nozīmīgi ir tieši kārtas cipari? Tādēļ tieši tagad, pie lasītājiem ierodoties LC 53. numuram, radās vēlme vēlreiz pieskarties paveiktā rezultātiem. 2024. gada sākumā esam rakstījuši par izdevumu jau vairākkārt, daļa no jums iesaistījās arī LC aptaujas anketas aizpildīšanā, izsakot ieteikumus un vēlējumus turpmākajai darbībai. Paldies jums par atsaucību, plašāks aptaujas rezultātu apkopojums tika iekļauts atsevišķā prezentācijā, ko Latvijas bibliotekāri saņēma jau martā. Īpašs paldies par atzinīgiem vērtējumiem saistībā ar izdevumā iekļauto grāmatu nosaukumu izvēli! Pārdomājot sešarpus gados paveikto, lielāko gandarījumu tomēr sniedz tieši secinājums, ka mūsu valsts lasošo cilvēku, arī jauniešu, skaits nedraud apsīkt – par spīti izskanējušām bažām.


Reizēm iedvesmai vajag pavisam nedaudz – iepriecina, piemēram, kāda no mūsu bibliotēku draugiem pavisam nesen formulēta atziņa: “… mans novēlējums ir nekad neaizmirst par lasīšanas baudu, par baudu paņemt rokās un lasīt tradicionālu drukātu grāmatu papīra formātā”. Ar šo un citām bibliotēku draugu intervijām aicinām iepazīties Latvijas Bibliotēku portāla sērijā “Iepazīstam bibliotēku draugus”.


Tas rada papildu motivāciju censties ieteikt izdevuma slejās kaut nelielu daļu no īpašu ievērību pelnījušiem izdevumiem. Arī grāmatu nosaukumu kopskaitam ir pieaugoša tendence – man kā izdevuma redakcijas pārstāvei nereti stresa sajūtu radījusi apziņa, ka grāmatas tiek izdotas par daudz vai par strauju – izcelt visas spilgtākās, ko gribētos, ir neiespējami, jo mēneša laikā atkal jaunas klāt – kam dot priekšroku?


Vēl cits liels prieks – par izdevuma brīnišķīgajiem līdzautoriem! Viņu skaitā ir tādi, kuri sadarbojas ar izdevumu jau kopš pirmajiem tā numuriem, turklāt paši nereti piedāvā jaunas grāmatu idejas, raksta mums par iespēju izdevumā publicēties. Bet ik gadu viņiem piepulcējas jauni! Paldies ikvienam no rakstošajiem bibliotekāriem – šī sadarbība sniedz milzīgu gandarījumu!


Visi būsim jau pieraduši, ka, paturot nemainīgu satura koncepciju, ik palaikam mainās LC vizuālais piedāvājums, forma. Vairums lietotāju par ērtu, pārskatāmu un mūsdienu dizainam un funkcionalitātei atbilstošu atzinuši izdevuma tīmekļvietni www.literaturascelvedis.lv. Tomēr atsevišķi numuri (arī jaunais dubultnumurs) mēdz sanākt pārāk ietilpīgi, ir viedoklis, ka mūsdienu steidzīgajā laikmetā var pietrūkt laika vai pacietības katru numuru izpētīt no sākuma līdz beigām tā publicēšanas dienā. Tādēļ turpmāk, sākot ar rudeni, plānojam jūs iepazīstināt ar regulāru, biežāku atsevišķu tematisku grāmatu piedāvājumu. Mums pašiem šī ideja patīk – cerams, to novērtēsiet arī jūs!


Mans vēlējums atlikušai vasarai un turpmāk – nepazaudēt saikni ar “dzīvām”, smaržīgām, fiziskām grāmatām, censties sevī pilnveidot prasmi atšķirt “graudus no pelavām”, tādējādi cienot sevi un savu laiku, un – tiekamies kaut kur pie grāmatplauktiem – bibliotēkās, grāmatnīcās vai savās mājās!


Anda Saldovere, izdevuma redaktore un LNB Attīstības departamenta Bibliotēku attīstības centra bibliotēku nozares speciāliste




Korektore un tīmekļvietnes www.literaturascelvedis.lv administratore ir LNB Attīstības departamenta Bibliotēku attīstības centra tīmekļa resursu redaktore Anna Iltnere


Grāmatu vērtējumos saglabāts vērtētāju individuālais stils




145 views0 comments

Comments


bottom of page