top of page
  • Sandris Saukums

šŸŽ§ Grosvalds, Jāzeps. Persijas ainas



šŸŽ§ Klausies apskatu SoundcloudĀ vai Spotify


Jāzepa Grosvalda darba ā€œPersijas ainasā€ pārizdevums ir nācis klajā saistÄ«bā ar nesen eksponēto izstādi ā€œEsmu tagad noņēmies dzÄ«vot mākslaiā€ Jāzeps Grosvalds. 1891ā€“1920" Latvijas Nacionālajā Mākslas muzejā (LNMM). Grāmata sniedz bagātÄ«gu ieskatu mākslinieka darbÄ«bā, interpretējot Tuvo Austrumu iespaidus glezniecÄ«bā, kā arÄ« raksturojot modernisma attÄ«stÄ«bu Latvijas mākslā.


Pirmo reizi ā€œPersijas ainasā€ izdotas Stokholmā 1978. gadā. Darbs oriÄ£ināli ticis iesākts latvieÅ”u valodā, bet pabeigts ā€“ franču valodā. Savukārt jaunais 2023. gada izdevums lasÄ«tajiem ir pieejams latvieÅ”u, franču, angļu un zviedru valodās, tādā veidā sekmējot Latvijas mākslinieku popularizÄ“Å”anu plaŔākā Eiropas kultÅ«rtelpā. Grāmatā iekļauts LNMM direktores Māras Lāces ievadteksts, kurā ieskicēta Grosvalda biogrāfija un darba aktualitāte. To papildina grāmatas projekta vadÄ«tājas Ievas Kalnačas ievads ar Grosvalda Tuvo Austrumu ekspedÄ«cijas gaitas apskatu un detalizēti atklātu mākslinieka daudzpusÄ«go personÄ«bu, viņam piemÄ«toÅ”o progresÄ«vo un kosmopolÄ«tisko pasaules uztveri.


1918. gadā Jāzeps Grosvalds Britu impērijas armijas sastāvā devās ilgā ekspedÄ«cijā uz Tuvajiem Austrumiem, uzsākot ceļu no Aleksandrijas, Ēģiptē. Tālākais marÅ”ruts Grosvaldu veda no Sarkanās jÅ«ras lÄ«dz Persijas lÄ«cim, pēc kā tika apceļota Mezopotāmija, ietverot Bagdādi, ka arÄ« Irānas ziemeļus un mÅ«sdienu Azerbaidžānas teritoriju, ekspedÄ«cijai noslēdzoties Baku. Å Ä« ceļojuma ietvaros Grosvalds gan rakstiski, gan vizuāli piefiksēja visu redzēto, kas vēlāk rezultējās ā€œPersijas aināsā€.

Darba stiprākais aspekts ir Grosvalda skiču un akvareļu sintēze ar viņa paÅ”a sastādÄ«tajiem tekstiem, kas ļauj lasÄ«tājam harmoniski pārcelties uz vairāk nekā gadsimtu seno pagātni un sekot lÄ«dzi autora aizraujoÅ”ajai pieredzei austrumos. Jaunais izdevums ir ievērojami papildināts ar Grosvalda mākslas darbiem no dažādām kolekcijām, tostarp no LNMM un Vermlandes muzeja kolekcijas Zviedrijā.


Noderīgi: www.lsm.lv / www.lnmm.lv / lr1.lsm.lv /


Grosvalds, Jāzeps. Persijas ainas / Tableaux Persans / Persiska Bilder / Scenes of Persia. Ievadtekstu autores: Māra Lāce, Ieva Kalnača; redaktore Laima Slava. Rīga: Latvijas Nacionālais mākslas muzejs; Neputns, 2023. 349 lpp. ISBN 9789934538506.


Sandris Saukums ir LNB Speciālo krājumu departamenta Mākslas un mūzikas centra Mākslas lasītavas krājuma eksperts.



Comments


bottom of page