top of page
  • Ingrīda Peldekse

Dobičina, Ruta. Zvārtavas pils



Latvijas Mākslinieku savienības (LMS) muzeja apgādā izdota grāmata par Zvārtavas muižu, kas atrodas Gaujienas pagastā Ziemeļvidzemē; šīs muižas kungu mājā, kas plašāk zināma ar nosaukumu Zvārtavas pils, kopš 1971. gada atrodas LMS filiāle.


Arhitektes Rutas Dobičinas pētījums par valsts nozīmes arhitektūras pieminekli – Zvārtavas pili – izseko ēkas kultūrvēsturiskajai ietekmei uz Ziemeļvidzemes sabiedrisko dzīvi teju pusotra gadsimta gaitā. Zvārtavas pils pilnībā saglabājusi tās sākotnējo veidolu kopš 1881. gada, kad Gotlībs fon Ferzens lika pamatus savas dzimtas mājvietai Zvārtavas ezera krastā, un uzskatāma par izcilu neogotikas interjera paraugu Latvijas muižu kopainā.

Grāmatas autore piedāvā lasītājiem kultūrvēsturisku un arhitektonisku ieskatu muižas vēsturē, kas balstīta arhīvos un muzejos glabātos materiālos. Uzmanības fokusā paturot pils neogotikas interjeru ar koka kolonnām vestibilā, oriģinālajām parketa grīdām, mēbelēm un kupola vitrāžām, monogrāfijas autore grāmatas lappusēs piedāvā iespēju iejusties aizpagājušā gadsimta mijas gaisotnē. Līdzās mūsdienās tapušām interjeru un muižas apkārtnes fotofiksācijām kopainu papildina 20. gadsimta sākumā tapušais barona fon Ferzena ģimenes foto, kā arī 30. gadu fotogrāfijās iemūžinātie pils interjeri.


Tā kā Zvārtavas muižas komplekss ar parku atrodas LMS īpašumā, grāmatā aplūkots gan vēsturisks ieskats Zvārtavas pils atjaunošanas gaitā mākslinieku radošā nama vajadzībām, gan mākslas procesos, it īpaši 20. gadsimta 70.– 90. gados – mākslinieku aprindās tā bija iecienīta simpoziju, radošo darbnīcu un izstāžu vieta; arī mūsdienās Zvārtavas pilī aplūkojamas mākslas darbu ekspozīcijas. 



Noderīgi: lsm.lv /


Dobičina, Ruta. Zvārtavas pils. Dizains: Elza Dobičina, foto: Ansis Dobičins. Rīga: Latvijas Mākslinieku savienības muzejs; Latvijas Mākslinieku savienība, 2023. 205 lpp. ISBN 9789984986937.


Ingrīda Peldekse ir LNB Speciālo krājumu departamenta Mākslas un mūzikas centra Mākslas lasītavas krājuma eksperte

Comments


bottom of page