top of page
  • Elīna Riemere

Cēsu pils raksti V


Cēsu pils zinātnisko rakstu krājumā tiek apkopoti nozares speciālistu veiktie pētījumi par Cēsu viduslaiku pils vēsturi, arhitektūru un arheoloģisko mantojumu. Cēsu pils vēsture dažādos zinātniskos un populāros pētījumos ir aplūkota jau vairāk nekā 300 gadu garumā, taču laiks, kad tiek izdots šī krājuma piektais sējums, ir visnotaļ zīmīgs: 2024. gada 10. jūlijā apritēja apaļi 50 gadi, kopš Cēsu pilī pirmos izpētes darbus uzsāka arheologi Zigrīda un Jānis Apali.


Piektajā sējumā apkopoti astoņi pētījumi, kas lasītājiem atklāj daudz jauna gan par līdz šim zināmiem, gan iepriekš neidentificētiem pils arheoloģiskajiem atradumiem.

Grāmatu ievada būvpētnieka Jura Zviedrāna veiktais pētījums “Cēsu pils logi 14.–16. gadsimtā”, kurā iespēju robežās ir apkopota informācija par iegūto arheoloģisko materiālu par Cēsu pils logiem, ieskicējot problēmu loku un iezīmējot turpmākos pētījuma virzienus. Kaula un raga apstrādes meistara Viestura Āboltiņa veiktais pētījums “Cēsu pilī iegūtie dzīvnieku skeleta materiālu priekšmeti” atspoguļo vairāk nekā piecu gadu garumā veiktu izpētes darbu, un, kā grāmatas priekšvārdā ir norādījusi Cēsu muzeja direktore Ināra Bula: “Līdz ar šo rakstu Latvijas arheoloģijas literatūrā paplašināta līdz šim nepietiekami novērtētās “kaula un raga” priekšmetu kategorijas jēdzieniskā un saturiskā ietilpība.”


Aleksandra Redko publicētajā pētījumā “Dzintara izstrādājumi un neapstrādāta dzintara atradumi Cēsu pilī” ir veikta arheoloģisko izpētes darbu laikā veikto atradumu analīze un sistematizēšana. Analīzē ņemta vērā dzintara aprites apstākļu specifika viduslaiku Livonijā un Prūsijā. Vairāki šajā sējumā iekļautie pētījumi ir veltīti galda piederumu un trauku atradumiem Cēsu pils arheoloģiskajā materiālā: Zigrīda Apala “Sudraba galda piederumu atradumi Cēsu viduslaiku pilī”; Liena Ritere “Bronzas trauki Cēsu pils arheoloģiskajā materiālā”; Gundars Kalniņš “Cēsu pils izrakumos atrastie virpotie koka trauki”; Gundars Kalniņš, Evelīna Skalberga un Rūta Vecmuktāne “Stikla trauki Cēsu pilī: ieskats galda trauku fragmentu kolekcijā”. Savukārt keramiķe un keramikas pētniece Baiba Dumpe savā pētījumā “Māla miniatūrtrauki un rotaļlietas Cēsu pils keramikas kolekcijā” dod ieskatu kolekcijas daudzveidībā gan pēc trauku funkcionālajiem tipiem, gan to iespējamā lietojuma, gan keramikas tehnoloģiskajām pazīmēm.


Sējumā iekļautie pētījumi satur arī bagātīgu ilustratīvo un papildu informatīvo materiālu – fotogrāfijas, zīmējumus, tabulas. “Cēsu pils rakstu” sastādītājs un atbildīgais redaktors ir Cēsu muzeja Viduslaiku pils nodaļas vadītājs Gundars Kalniņš. Sējums sagatavots ar Valsts kultūrkapitāla fonda finansiālu atbalstu.


Cēsu pils raksti. V. Sastādītājs, atbildīgais redaktors Gundars Kalniņš; literārā redaktore Eva Eihmane; priekšvārda autore Ināra Bula; tulkotāja Lelde Benķe-Lungeviča; māksliniece un maketētāja Anda Nordena. Cēsis: Cēsu muzejs, 2024. 295 lpp. ISBN 9789934925702.


Elīna Riemere ir Cēsu Centrālās bibliotēkas Novadpētniecības lasītavas vadītāja.

Recent Posts

See All

コメント


bottom of page