top of page
Dārija JuŔkeviča

šŸŽ§ Ceļā ar pasaku. Tautu brÄ«numpasakas Junga analÄ«tiskās psiholoÄ£ijas skatÄ«jumā



šŸŽ§ Klausies apskatu SoundcloudĀ vai Spotify


Vai zināt, cik apjomÄ«gu pasaku un teiku mantojumu, mums, latvieÅ”iem, ir atstājuÅ”i mÅ«su senči? Latvijas pirmās brÄ«vvalsts laikā ā€“ 1925. gadā ā€“ tās tika apkopotas un izdotas piecpadsmit sējumos! MÅ«sdienās folkloras vācēju ekspedÄ«cijas turpinās joprojām.


ā€œCeļā ar pasakuā€ ā€“ lielisks notikums Latvijas pētnieciskajā literatÅ«rā! Desmit autores, Karla Gustava Junga analÄ«tiÄ·es un Junga analÄ«tiskās psihoterapeites, sarakstÄ«juÅ”as apjomÄ«gu oriÄ£ināldarbu, kurā analizētas desmit dažādu tautu brÄ«numpasakas. Turklāt, kopdarbs tapis gandrÄ«z desmit gadu garumā.

ZÄ«mÄ«gs grāmatas tapÅ”anā Ŕķiet skaitlis 10; gluži tāpat kā skaitļu maÄ£ija ir bÅ«tiska paŔās pasakās, kad izpildÄ«tie uzdevumi sniedz lielāku pieredzi un dzÄ«ves gudrÄ«bu. ā€LatvieÅ”u tautas pasaku, lÄ«dzÄ«gi kā Eiropas tautu pasaku un mÄ«tu motÄ«vi, daudzu gadu tÅ«kstoÅ”u garumā ir nācijas dvēseles un identitātes atspoguļojums.ā€ (Ginta Teivāne, 109. lpp.). Dažādās valstÄ«s tas var izpausties gan lÄ«dzÄ«gi, gan atŔķirÄ«gi. MÅ«sdienu kontekstā tas precÄ«zi redzams ukraiņu tautas pasakās ā€“ nevis saistÄ«bā ar spēku, bet gan augstu garÄ«guma lÄ«meni un mÄ«lestÄ«bu pret dzÄ«vniekiem.


Mana vēstÄ«juma mērÄ·is nav darba satura pārstāsts. Grāmatas apskatā piedāvāju lasÄ«Å”anas ceļazÄ«mes labākai izpratnei par to, kas jÅ«s sagaida Å”ajā aizraujoÅ”ajā ā€œceļā ar pasakuā€.


DramaturÄ£iski saturs kārtots nemainÄ«gi loÄ£iskā secÄ«bā. Vispirms ā€“ katras autores Ä«si ievadvārdi, tad konkrētā pasaka pilnā apjomā un turpinājumā ā€“ pasakas detalizēta analÄ«ze, kurā izmantoti arÄ« reālu mÅ«sdienu cilvēku sapņi un dzÄ«ves stāsti. Ievadā Guna Berga raksturo senās pasaules mitoloÄ£iju, tās nozÄ«mi mÅ«su senču dzÄ«vē un paskaidro, kāpēc brÄ«numpasaku analÄ«zē izmantota konkrētā metode: ā€œJunga analÄ«tiskajā psiholoÄ£ijā un psihoterapijā nozÄ«mÄ«gu vietu ieņem izpratne par cilvēka psihes struktÅ«ru, ko veido apziņa un bezapziņa ā€“ individuālā un kolektÄ«vā ā€“ kompleksi, arhetipi, kā arÄ« koncepts par individuāciju ā€“ psihiskās attÄ«stÄ«bas procesu.ā€ (12. lpp.).


Grāmatā sastapsiet vēl citus mazāk zināmus terminus. Taču ā€“ lai tas jÅ«s nekādā gadÄ«jumā nenobiedē, jo nobeiguma lappusēs kā pievienotā vērtÄ«ba iekļauta lieliska skaidrojoŔā vārdnÄ«ca.


JāatzÄ«st, ka pasaku izvēlē autores nav gājuÅ”as vieglāko ceļu. Piemēram, liela daļa no mums noteikti zina vienu no garākajām un sarežģītākajām latvieÅ”u tautas pasakām ā€œKurbads, ķēves dēlsā€, kas atklāj Ego kompleksa attÄ«stÄ«bas ceļu mijiedarbÄ«bā ar kolektÄ«vo bezapziņu. Tematiski vairums pasaku izvēlētas saistÄ«bā ar vÄ«rieÅ”a ceļu individuācijas procesā. Viena no tām ā€“ ā€œAizej tur ā€“ nezin kur, atnes to ā€“ nezin ko.ā€ MÅ«su tautas vēsturē vÄ«rieÅ”u rakstura veidoÅ”anos ietekmējuÅ”i daudzi smagi faktori ā€“ tos skaidro Ŕīs pasakas analÄ«zes autore. Savukārt pasakas par sievietes personÄ«bas attÄ«stÄ«bas ceļu sastopamas daudz retāk, tāpēc tās lai kļūst par bÅ«tisku grāmatas intrigu!


Visbeidzot ā€“ padalÄ«Å”os, kādu patÄ«kamu pārsteigumu piedzÄ«voju es un ceru, ka lÄ«dzÄ«ga sajÅ«ta bÅ«s arÄ« jums. LÄ«vu tautas pasaka ā€œKāzas jÅ«rāā€ vēsta par dzÄ«ves vidusposma transformācijas procesu. JāatzÄ«stas, ka Ŕī bija mana pirmā iepazÄ«Å”anās ar lÄ«vu folkloru. Grāmatas apskatam izvēlējos diezgan garu citātu, kurā saskatÄ«ju reālu lÄ«dzÄ«bu ar latvieÅ”u likteni: ā€œPasakas sākumā paustas ilgas pēc senajiem laikiem un rāmās, droŔās dzÄ«ves JÅ«ras mātes gādÄ«bā, taču tas ir pagājis ā€“ tā vietā nākuÅ”as vētras, lieli viļņi, trokŔņojoÅ”i kuÄ£i un sveŔās valodās runājoÅ”i ienācēji, kuri nepieņem lÄ«vu tikumus.ā€ (Ramona Gredzena, 311. lpp.)


Vēl 20. gadsimta beigu posmā tepat Latvijā gaisā virmoja doma, ka katra konkrēta pasakas tēla vai motÄ«va vēsture tā arÄ« paliks neatÅ”ifrēta. Tomēr nu tas ir noticis! Bet kāpēc tieÅ”i ā€œceļāā€ ar pasakuā€? To Guna Berga ir skaidrojusi pirms viņas izvēlētās pasakas: ā€œCeļŔ ā€“ tā ir doÅ”anās nezināmajā.ā€ Mans padoms: Å”o ceļu ejiet lēnām, nesteidzoties! Izlasiet visu pasaku, nolieciet grāmatu malā un ļaujieties pārdomām. Pēcāk atkal turpiniet.


Paldies autorēm! Lai visiem aizraujoÅ”s lasÄ«tprieks!



Ceļā ar pasaku. Tautu brīnumpasakas Junga analītiskās psiholoģijas skatījumā. Autores: Guna Berga, Inese Ruka, Guna Čače, Ginta Teivāne, Nika Berne, Ginta Jansone, Iveta Upeniece, Iveta Gēbele, Ginta Ratniece, Ramona Gredzena. Analītiskā redaktore Guna Berga. Rīga: Latvijas Junga analītiskās psiholoģijas biedrība, 2023. 368 lpp. ISBN 9789934239861.


Dārija JuŔkeviča ir LNB Atbalsta biedrības konsultante.



Comments


bottom of page