top of page
  • Madara Vīlipa

Bērante, Renāte. Maziņš puncītī jeb stāsts par Monti



Grāmata “Maziņš puncītī” ir jau otrā grāmata sērijā “Montes stāsti”. Ar pirmo grāmatu “Kur es biju, kad es nebiju” lasītāji varēja iepazīties jau pirms pāris gadiem, turklāt tā ir saņēmusi Starptautisko Jāņa Baltvilka balvu 2022 par gada debiju bērnu literatūrā un grāmatu mākslā, kā arī Latvijas sabiedrisko mediju lasītāju simpātiju balvu. Grāmatai bija veltīta arī brīnišķīga izstāde Latvijas Nacionālās bibliotēkas 7. stāvā – Bērnu literatūras centra vestibilā, vēlāk – arī citās Latvijas pilsētās.


Mani ļoti pārsteidza grāmatas netipiski lielais formāts, taču lasot sapratu, ka tas ļoti piemērots maziem bērniem, lai viņi var kārtīgi izpētīt ilustrācijas un sajust grāmatas burvību. Stāsts ir ne vien brīnišķīgi uzrakstīts, bet arī ļoti noderīgs, jo ne visi pieaugušie ir gatavi un prot izstāstīt pirmsskolas un jaunākā skolas vecuma bērniem, kāpēc pie brālīša vai māsiņas nevar tikt uzreiz, bet gan jānogaida ilgāks laiks; kāpēc jāļauj vecākiem pabūt vieniem pašiem, kamēr mēģina tikt pie brālīša vai māsiņas, un cik daudz un detalizēti skaidrot bērnam šo tēmu. Tajā pat laikā – visi minētie ir pilnīgi normāli bērnu jautājumi, uz kuriem viņi pelnījuši un vēlas saņemt atbildes.


Nereti ģimenēs valda satraukums par šiem kutelīgajiem jautājumiem – kā īsti stāstīt bērnam par gaidāmajiem priecīgajiem jaunumiem. Grāmata ir lielisks veids, kā delikāti, bet saprotamiem vārdiem uzsākt šo sarunu. Latviešu valodā ir maz grāmatu, kurās skarta jaunākā bērna ienākšana ģimenē, tāpēc “Maziņš puncītī” būs neatsverams atbalsts vecākiem dialoga uzsākšanai ar savu zinātkāro bērnu.

Joprojām bieži dzirdam, ka bērnus “atnes stārķis” vai viņus “atrod kāpostos”, taču grāmatas autore piedāvā jaunu, brīnišķīgu skaidrojumu – bērni ir kā zvaigznītes, kuri īstajā brīdī ierodas pie kādas viņu izvēlētas ģimenes. Šī zvaigznītes metafora veicina spēju saglabāt bērnu naivo dzīves uztveri un ļaut vaļu viņu fantāzijai.


Renātei Bērantei izdevusies viena no sirsnīgākajām grāmatām, kuru esmu izlasījusi pēdējā gada laikā. Paldies autorei un ilustratorei par šo oriģinālo ideju, ar nepacietību gaidu Montes turpmākos piedzīvojumus.


Noderīgi: montesstasti.lv / lsm.lv


Bērante, Renāte. Maziņš puncītī jeb stāsts par Monti. Ilustrāciju autore Sabīne Baumane. Jelgava: Monte stories, 2024. 29 nenumurētas lapas. ISBN 9789934904417.


Madara Vīlipa ir LNB Attīstības departamenta Bibliotēku attīstības centra nozares speciāliste darbā ar bērniem un jauniešiem.

Comments


bottom of page