top of page
  • Zane Bondare

Šteiselis, Juris. Biškopība



Priecīga vēsts biškopju saimei! Latvijas Biškopības biedrība klajā laidusi apjomīgu izdevumu, kurā apkopota bagātīga ikvienam biškopim noderīga teorētiska un praktiska informācija. Teksts papildināts ar Latvijas dravās uzņemtām fotogrāfijām un zīmējumiem.


Vērtīgu informāciju un padomus grāmatā smelsies ne tikai topošie, bet arī esošie biškopji. Speciāli topošajiem – grāmatas autora ieteikumi, ar cik bišu saimēm darbu sākt un pie kā tās iegādāties, kāds inventārs sarūpējams.

Pēc šiem ieteikumiem grāmatas lappuses vedina tālāk medusbišu pasaulē, apskatot medusbišu ķermeņa uzbūvi, attīstību un fizioloģiju, tām nepieciešamo barību, slimības, bišu kaitēkļus un citus biškopjiem svarīgus jautājumus veiksmīgai un produktīvai dravas uzturēšanai. Autors pētījis arī nozares saknes, kas biškopībai Latvijā ir vēsturiskas un senas. Izdevuma noslēdzošās lappuses pievēršas bišu saražotajam produktam – medum un tā vērtēšanai jeb medus sensorajai analīzei.


Grāmatas apskatu sāku un arī noslēgšu ar priecīgu ziņu. Autors ar statistikas datiem pierāda, ka sabiedrībā virmojošās ziņas par bišu bojāeju jāuztver kritiski, jo tās ir nedaudz pārspīlētas. Medusbišu saimju skaits nesamazinās, bet, gluži pretēji – pieaug, jo biškopji par čaklajām medus vācējām prot rūpēties – ārstējot, pavairojot un attīstot bišu selekciju.


Noderīgi: jauns.lv / retv.lv


Šteiselis, Juris. Biškopība. Jelgava: Latvijas Biškopības biedrība, 2024. 439 lpp. ISBN 9789934844386.


Zane Bondare ir LNB Pakalpojumu departamenta Tehnoloģiju un dabaszinātņu lasītavas informācijas speciāliste.

Comments


bottom of page