top of page
  • Anda Saldovere

Čitlova, Ļenka, Gargulakova, Magda. Arī man ir savs telpaugs



Kompakta, praktiska padomu grāmata ikvienam, kurš telpaugus ne vien mīl un priecē ar tiem savas acis, bet vēlas par šiem augiem pareizi un no sirds parūpēties, tātad – kļūt par atbildīgu to aizbildni. Un te nepietiks ar regulāru aplaistīšanu vien – jūsu mājās ienākušajiem zaļajiem draugiem nepieciešams krietni vairāk zināšanu un laika atvēlēšanas.


Grāmatiņa sastāv no 3 sadaļām: kopšanas pamati; telpaugu pārskats un audzēšana. Katrā no tām sniegti koncentrēti, praktiski ieteikumi. Te atradīsiet populārāko augu nosaukumus un to raksturīgāko pazīmju aprakstus, visu nepieciešamo palīglīdzekļu uzskaitījumu, audzēšanas īpatnību apkopojumu un pat biežāk lietoto terminu vārdnīciņu. Īpaši uzteicams ir grāmatas acīm tīkamais nomierinoši zaļais dizains, par ko parūpējusies māksliniece.

Un nenobīstieties no tā, ka kādā no anotācijām teikts, ka grāmata paredzēta vecumgrupai 6+! Ticiet man – arī jūs, vecāki vai citi radinieki, noteikti te atradīsiet sev kādu jaunu vai piemirstu padomu! Ieteikums: kopā ar savu bērnu uzņematies kopīgas rūpes par kādu jaunu, nesen jūsu mājās ieradušos telpaugu – noticiet, ka atklāsme par to, kuram no jums piemīt “zaļāki pirkstiņi”, aizraus gan mazus, gan lielus puķu audzētājus. Bet varbūt kādudien īstenojiet grāmatas autoru ideju – dodoties, piemēram, uz kāda jūsu bērna drauga dzimšanas dienu, ļoti piemērota dāvana var izrādīties poligrāfiski tik pievilcīgā grāmata komplektā ar kādu no tajā aprakstītajiem telpaugiem!



Čitlova, Ļenka, Gargulakova, Magda. Arī man ir savs telpaugs. No čehu valodas tulkojusi Aiga Veckalne. Hannas Abo ilustrācijas. Rīga: Baltais Valis, 2024. 55 lpp. ISBN 9789934918933.


Anda Saldovere, izdevuma redaktore un LNB Attīstības departamenta Bibliotēku attīstības centra bibliotēku nozares speciāliste.

Comments


bottom of page